Într-un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Geneva se arată că zăpada a început să dispară din Elveţia, o ţară care au atras generaţii de schiori şi de excursionişti.
Potrivit studiului, în zonele unde ninge puţin sau aproape deloc reprezintă 44 % din teritoriul ţării în perioada 2005-2007, comparativ cu 36 % în deceniul 1995 şi 2005.
Suprafața unde se poate afirma cu certitudine că zăpada este o raritate a crescut cu 5.200 de kilometri pătrați, potrivit acestei investigaţii realizate în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu .
Specialiștii spun că zăpada este în proces de dispariţie la altitudine joasă, ci şi că este tot mai puţină la altitudini mari precum în munţii Alpi sau în masivul Jura.
Efectele încălzirii planetare sunt deja perceptibile în Elveția: topirea gheţarilor, recrudescenţă a perioadelor de secetă şi episoade mai frecvente de caniculă.
„Ţinând cont de sensibilitatea zăpezii la schimbările climatice, este clar că există o legătură cu încălzirea globală”, a declarat, Gregory Giuliani. Elveţia este foarte preocupată de fenomenul încălzirii globale, a mai spus expertul, potrivit Agerpres.