Temperaturile mai ridicate pe glob înseamnă incendii mai violente în pădurile boreale, ceea ce nu face decât să mărească semnificativ cantitatea de emisii de carbon din zonele arctice, potrivit unui studiu al cercetătorilor nord-americani publicat de revista Nature Geoscience în weekend.
Astfel, potrivit cercetării, se instaurează un cerc vicios. Adică regiunile arctice şi pământurile lor îngheţate în permanenţă au absorbit în mod progresisv o mare cantitate de carbon de-a lungul mileniilor, scrie AFP, citând studiul. Se estimează că aceste pământuri cuprind aproape jumătate din rezervele totale de carbon din solul planetei. Or, cea mai mare parte din acest carbon este stocată în sol sub formă de deşeuri organice şi turbării, care sunt, parţial sau total, consumate de incendiile de pădure. Deşi unele studii din trecut au arătat că schimbările climatice nu agravează violenţa incendiilor în pădurile boreale, cercetarea aceasta indică faptul că ele au subestimat însă vulnerabilitatea solului îngheţat permanent şi a turbăriilor din aceste regiuni. Stocurile de peşte, lovite de emisiile de CO2 Mai mult, examinarea impactului incendiilor în pădurile de molid din Alaska arată că incendiile sunt mai frecvente, mai extinse şi mai violente. Potrivit experţilor, emisiile de carbon provocate de incendii din 2000 până în 2009 sunt de două ori mai numeroase decât cele înregistrate în cursul precedentelor cinci decenii. De asemenea, emisiile de CO2 ar putea produce mediului mai multe pagube decât ne-am putea imagina, cu impact asupra reproducerii, biodiversităţii şi stocurilor de peşte, potrivit unui raport la Organizaţiei Naţiunilor Unite. În fiecare an, miliarde de tone de CO2, principalul gaz cu efect de seră, sunt absorbite de oceane, potrivit acestui studiu lansat de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUM). În următoarele decenii vor începe să se simtă consecinţele asupra lanţului trofic. Creşterea acidităţii oceanelor are impact asupra formelor de viaţă pe bază de calciu, cum ar fi micile organisme numite pteropode, prima sursă de alimentaţie a crabilor, peştilor, homarilor sau coralilor.