Încă un MIT CADE: De data acesta DESPRE CEAIUL FIERBINTE

Un nou studiu publicat de Annals of Internal Medicine arată că ceaiul fierbinte combinat cu consumul excesiv de alcool creşte riscul de a face cancer esofagian, spun cercetătorii chinezi, notează The Guardian.

”Am constatat ca asocierea dintre consumul de ceai la temperaturi ridicate și riscul de cancer esofagian depinde de consumul de alcool si de tutun „, a spus autorul principal al studiului Jun Lv, profesor de epidemiologie si biostatistica de la Universitatea din Pekin, Școala de Sănătate Publică din China

Asocierea dintre cancerul esofagian, consumul de alcool şi fumat fusese confirmată de oamenii de ştiinţă însă, în cadrului noului studiu, cercetătorii au descoperit că riscul de apariţie a acestei afecţiuni este sporit de consumul frecvent de băuturi fierbinţi.

Cancerul esofagian reprezintă una dintre formele de tumori cu cea mai scăzută rată de supravieţuire. În fiecare an, în Marea Britanie circa 9.211 persoane sunt diagnosticate cu cancer de esofag, iar 7.800 mor din această cauză. Doar circa 15% dintre pacienţii care au dezvoltat acest tip de cancer se mai află în viaţă după cinci ani de la momentul stabilirii diagnosticului.

'Spre deosebire de participanţii care beau ceai mai rar de o dată pe săptămână şi consumau mai puţin de 15 grame de alcool pe zi, persoanele care beau ceai fierbinte şi 15 grame sau mai mult de alcool zilnic aveau cel mai mare risc de cancer esofagian'', au notat în studiu doctor Canqing Yu şi colegii săi de la Fundaţia naţională de ştiinţe naturale din China.

''Abţinerea de la ceaiul fierbinte poate fi benefică pentru prevenirea cancerului esofagian la persoanele care consumă excesiv băuturi alcoolice sau fumează'', au mai scris ei.

''În Vest, avem obiceiul de a consuma ceai la temperaturi mai scăzute decât în China, ceea ce este mai puţin dăunător pentru esofag'', a declarat profesor Andrew Sharrocks de la Universitatea din Manchester în legătură cu rezultatele acestui studiu.

Deci studiul ar putea fi relevant pentru populațiia din China (mare consumatoare de ceai), este  puţin probabil să se renunţe la acest tabiet. Acestea fiind spuse, pot exista persoane care consumă foarte mult ceai fierbinte combinat cu alcool si tutun si, prin urmare, ar putea fi mai expusi riscului de aparitie a cancerului. Semnalul de alarmă a fost tras, rămâne ca populaţia să acţioneze în consecinţă, mai notează theguardian