Încă o ţară se opune intrării României în Schengen. Care sunt motivele invocate de Austria

Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

România, Croația şi Bulgaria sunt „gata” să adere la Spațiul Schengen după ce au „dovedit cu fermitate” că îndeplinesc toate criteriile necesare, a spus Comisia Europeană. Cu toate acestea încă o țară, după Olanda, vine şi spune că se opune.

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, nu crede că este momentul ca România, Bulgaria și Croația să intre în Spațiul Schengen, chiar dacă Comisia Europeană fost de acord, transmite publicația Kurier.

Ministerul de Interne austriac invocă numărul mare de migranți depistați pe teritoriul Austriei și susține că granițele actuale ale Spațiului Schengen ar fi vulnerabile, scrie ziarul Kurier, citat de agențiile de presă internaționale.

„Nu este timpul acum să votăm o extindere când sistemul granițelor externe nu funcționează”, a declarat Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei.

Potrivit Ministerului de Interne de la Viena, peste 90.000 de migranți au ajuns la frontiera austriacă de la începutul anului. Dintre aceștia, 75.000 nu au fost înregistrați anterior în vreo altă țară UE.

Votul privind aderarea României la Schengen

Un vot asupra aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen este programat să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiție şi Afaceri Interne (JAI).

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat în această săptămână că cele trei țări ar trebui să adere „fără întârziere” la zona liberă de circulație Schengen.

Formată din 26 de state, zona Schengen a suspendat în mare parte controalele la frontieră între țările membre și le permite oamenilor să călătorească, să muncească și să trăiască într-o altă țară fără viză sau permis de ședere.

Bulgaria, România, Croația, Republica Irlanda și Cipru sunt singurele state UE care nu fac parte din zona Schengen, la care au aderat însă țările non-UE Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Olanda vrea vot separat pentru România şi Bulgaria

Potrivit publicației Frankfurter Allgemeine, au existat numeroase indicii de corupție generalizată, de exemplu prin punctul de frontieră Kapitan Andreevo dintre Bulgaria și Turcia, controlat în trecut de rețele mafiote. Luna trecută, Sofia și București au invitat experți din alte țări UE să le viziteze pentru a documenta pregătirile pentru aderare la Schengen.

Delegația, care includea 17 țări, a confirmat că ambele țări au îndeplinit cerințele și au depus eforturi suplimentare substanțiale față de 2011. Cu toate acestea, parlamentul olandez a cerut guvernului său să se opună aderării ambelor țări. Motivul invocat: este nevoie de mai mult timp pentru o evaluare. Nici Suedia nu este încă convinsă.

Potrivit surselor bulgare, Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, iar Bulgaria va fi singura dintre cele trei țări candidate care nu va intra în Schengen.

Pe 8 decembrie se va decide soarta României şi a Bulgariei

Sub preşedinţia cehă, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne va vota la 8 decembrie cu privire la participarea deplină a Bulgariei, României şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

„România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi o cooperare poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării”, se arată în comunicarea Comisiei Europene.

„Bulgaria a instituit o gestionare puternică a frontierelor, cu o supraveghere eficientă a frontierelor şi controale sistematice la frontieră. Combaterea criminalităţii transfrontaliere este prioritizată prin cooperarea poliţienească internaţională, inclusiv cu Europol. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. Bulgaria a demonstrat, de asemenea, că dispune de structurile necesare pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale, garantând accesul la protecţie internaţională, respectând principiul nereturnării”, a declarat Comisia Europeană în legătură cu Bulgaria, potrivit Agerpres.