Medicul deputat Tudor Ciuhodaru, eliberat recent din funcţia de purtător de cuvânt al Spitalului “Sf. Ioan" Iaşi, este anchetat disciplinar de superiorii săi pe motiv că ar fi jignit un paramedic de la EPA - SMURD Hârlău.
Paramedicul de la EPA s-a prezentat pe 3 ianuarie la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului “Sf. Ioan" Iaşi, cu un pacient care avea o dublă fractură de gambă, veche de două luni, iar medicul de gardă, Tudor Ciuhodaru, l-ar fi mustrat pentru că pacientul nu era caz de UPU şi i-ar fi spus: “Ştiţi ce sunteţi voi EPA? Echipaje Proşti Atestaţi". Incidentul a fost adus la cunoştinţa conducerii Spitalului “Sf. Ioan" Iaşi printr-o adresă trimisă de SMURD Iaşi. “Săptămâna trecută am primit o adresă de la SMURD Iaşi prin care ni s-au adus la cunoştinţă anumite chestiuni privind comportamentul medicului Tudor Ciuhodaru la adresa unei colege de la EPA – SMURD. O anchetă internă este în desfăşurare, cazul ar putea ajunge în Comisia de Disciplină dacă se constată încălcări ale codului de conduită. Am cerut note explicative de la persoanele implicate în incident, medicul Tudor Ciuhodaru a dat deja o notă explicativă", a declarat Vladimir Poroch, managerul Spitalului de Urgenţe “Sf. Ioan" Iaşi.
Războiul declaraţiilor
Conducerea SMURD Iaşi a înştiinţat şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi despre incident. “Pe 3 ianuarie EPA – SMURD Hârlău a primit prin 112 o solicitare din partea medicului de gardă de la spitalul din Hârlău pentru a transporta la Iaşi un pacient cu dublă fractură de gambă. Pacientul avea bilet de trimitere pentru a fi văzut de un medic de la Spitalul “Sf. Ioan" Iaşi şi a fost transportat la acel spital. Paramedicului i s-a spus doar că e vorba de o fractură, nu avea de unde să ştie că era o fractură veche de două luni, a aflat ulterior", a relatat conferenţiar doctor Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi. La rândul lui, medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia că pacientul nu era caz de UPU din moment ce avea o fractură veche de două luni, iar cei de la EPA – SMURD ar fi trebuit să-l direcţioneze corect spre ambulatoriu. “Am dirijat pacientul acolo unde trebuia să ajungă de la început, la ambulatoriu, şi le-am făcut celor de la EPA doar nişte indicaţii privind protocolul de urgenţă. Dacă ar fi fost bine instruiţi ei ar fi ştiut sau s-ar fi interesat de la bun început exact unde trebuia să ajungă pacientul", a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.