Reapar problemele din primăvară provocate de pandemie.
Judeţele Alba şi Cluj au fost introduse și ele de autorităţile germane pe lista zonelor de risc epidemiologic din România, iar cei care vin din aceste zone sunt obligaţi să se autoizoleze, au anunțat, joi, reprezentanții Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Potrivit MAE, la acest moment, alături de municipiul Bucureşti, 14 judeţe din România se află pe lista zonelor de risc: Alba, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Vaslui, Vâlcea.
Judeţele retrase din listă până în prezent sunt următoarele: Argeş (la 16 septembrie), Buzău (la 9 septembrie), Dâmboviţa (la 16 septembrie), Galaţi (9 septembrie), Gorj (la 2 septembrie), Ialomiţa (la 20 august), Mehedinţi (la 20 august), Neamţ (la 2 septembrie, dar reintrodus la 16 septembrie), Timiş (la 20 august) şi Vrancea (la 9 septembrie). Informaţii cu privire la actualizarea zonelor de risc, precum şi lista completă a acestora pot fi regăsite la: https://www.rki.de.
Totodată, ca urmare a deciziilor comune ale guvernului federal şi ale celor de land, toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din zonele de risc, oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire, sunt obligate să se deplaseze - cât mai direct, cu minimizarea contactelor - şi să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spaţii de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire.
Respectarea obligaţiei de autoizolare este verificată de autorităţile de land atât aleatoriu, cât şi în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.
În acelaşi timp, conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile germane, începând de la 1 octombrie, se elimină posibilitatea de exceptare de la măsura autoizolării pentru persoanele care prezintă un test COVID-19 negativ, efectuat anterior intrării în Germania.
Informații suplimentare, la 116.117
Potrivit noilor dispoziţii, autoizolarea poate să fie suspendată mai devreme decât termenul de 14 zile numai în cazuș în care este efectuat un test începând cu a cincea zi după intrarea în Germania şi doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. O astfel de testare se poate efectua la medicul de familie sau la autorităţile locale de sănătate şi este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc, precizează MAE.
Mai multe informaţii pot fi obţinute la linia telefonică dedicată 116.117. Dacă persoanele care au venit din zone de risc încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăţi de respiraţie, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 14 zile de la momentul intrării în Germania, inclusiv după o eventuală testare negativă şi suspendare a carantinei iniţiale, devine obligatorie autoizolarea şi contactarea imediată a Autorităţii locale de Sănătate.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că cetăţenii români care vin din judeţe ce nu se află pe lista de risc, dacă se deplasează cu avionul spre Germania de la un aeroport aflat într-un judeţ listat, va trebui să respecte toate obligaţiile specifice călătorilor din zone de risc.
De asemenea, cetăţenii care intră în Republica Federală Germania din zonele de risc trebuie să completeze un „formular de debarcare” - Public Health Passenger Locator Form - şi să îl transmită Autorităţilor locale de Sănătate în termen de o zi de la sosire, astfel încât acestea să fie informate şi să monitorizeze respectarea carantinei.
sursa: Agerpres