Încă doi ani de criză economică

Economia României nu-şi poate reveni de una singură. Soluţia va fi întărirea pieţelor internaţionale, care au fost şi ele lovite de turbulenţe.

Românii vor începe să-şi revină din criza economică începând cu sfârşitul acestui an, iar pentru a ajunge din nou la creşterea din 2007 vor mai trece cel puţin doi-trei ani, susţine Cristian Ionescu, managerul pe România al companiei Coface.

El a declarat, ieri, că România va reuşi să depăşească efectele negative ale crizei financiare mondiale doar odată cu revenirea economiei internaţionale. Aceasta, deoarece măsurile anticriză care urmează să fie adoptate de guvernul actual nu vor putea ţine piept „tăvălugului“ extern.

„Nu vom ieşi din criză pentru că ştim să o gestionăm, ci pentru că va ieşi mediul economic internaţional“, a precizat el. În opinia şefului companiei de management al riscului Coface România, „nu avem capacitatea de a găsi soluţii la nivel politic şi guvernamental de ieşire din criză. Ne-ar trebui un guvern care să lucreze eficient. Soluţiile care se vor lua vor fi un compromis între viziunea de stânga şi cea de dreapta şi ar fi bine ca acestea să coincidă“.

Ratingul României, neschimbat

Coface România a anunţat, ieri, că menţine ratingul ţării noastre la „A4 minus“, în pofida riscurilor crescute din această perioadă. Managerul companiei a menţionat însă că ratingul este reanalizat trimestrial şi ar putea fi revizuit în jos dacă tot mai multe firme nu îşi vor mai putea achita facturile. Ratingul de ţară anunţat de Coface măsoară riscul mediu al apariţiei incidentelor de neplată înregistrate de agenţii economici.

Specialiştii companiei estimează că economia României va creşte anul acesta cu 2%, iar deficitul bugetar se va situa la 2,1% din produsul intern brut (PIB). Ionescu a declarat, totuşi, că nu este exclusă o creştere economică zero în acest an şi chiar o uşoară recesiune economică în 2010, în situaţia în care colectarea veniturilor la stat se va înrăutăţi, iar consumul va scădea.

Fondurile UE, o salvare

Referitor la ţinta de deficit bugetar, el a afirmat că există un mare risc ca aceasta să nu se confirme, 2009 fiind un an al alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale. „O adâncire a deficitului bugetar peste limita de 2,1% din PIB ne va arunca într-un con de umbră de trei-patru ani“, susţine şeful Coface. Previziunile Coface mai indică un deficit comercial de peste 22% din PIB şi o inflaţie de 6,3%, mai mare decât cea prognozată de Finanţe, de 5%.

În lipsă de bani în acest moment, guvernul trebuie să aleagă cele mai bune soluţii de finanţare. Cea mai indicată este oportunitatea absorbţiei fondurilor europene. Ionescu este însă sceptic că autorităţile se vor mobiliza şi vor reuşi să treacă peste interesele de partid pe termen scurt pentru a ajunge la banii europeni.

Băncile pun beţe în roate

În prezent, 90% din tranzacţiile comerciale sunt plătite cu o întârziere de circa 120 de zile, iar companii importante se confruntă cu probleme financiare. Acestea sunt agravate şi de unele instituţii de creditare româneşti care, obligate de băncile-mamă, cer firmelor să ramburseze anticipat creditele contractate. „Avem semnale că se fac abuzuri. Băncile sunt obligate de firmele-mamă să închidă creditele şi să solicite returnări anticipate ale împrumuturilor. Toate băncile cer acest lucru, şi cele americane, şi cele turce, şi cele austriece“, a spus Ionescu.

Economia noastră a resimţit puternic şocul crizei financiare externe, după câţiva ani de creştere economică puternică. Astfel, în opinia şefului Coface, în acest moment România nu mai are un motor de creştere economică - cele trei sectoare care susţin creşterea economică, respectiv construcţiile, consumul şi investiţiile străine, fiind afectate de criză.

Mai mult nivelul şomajului estimat de Coface este dublu faţă de anul trecut, de circa 8% la finele lui 2009.

CURS VALUTAR Leul, un nou istoric al deprecierii

  • Cursul de referinţă al monedei naţionale a urcat, din nou, astăzi, la un nou istoric, după ce a atins o valoare de 4,3127 lei/euro.
  • Leul s-a depreciat faţă de şedinţa precedentă cu peste 0,29 de bani, acesta urmând un trend regional, pe fondul creşterii aversiunii la risc.
  • Totodată, mai mulţi analişti din piaţă mizează pe o depreciere şi mai accentuată a monedei autohtone, o parte dintre aceştia preconizând că leul va ajunge, până în martie, la un curs de referinţă de 4,4 lei/euro.
  • Cursul de schimb pe care Finanţele îşi construiesc bugetul este de 4 lei pentru un euro. (Paul Barbu)

Citiţi şi:

Criza ar putea da afară 20% dintre bugetari