Încă 10 câini vor adulmeca contrabanda cu ţigări. Unde îi poţi vedea

Zece câini învăţaţi să descopere ţigările în bagajele oamenilor şi în autoturisme vor fi repartizaţi, din această lună, la vămile din ţară, au anunţat, astăzi, reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) şi cei ai producătorului de tutun JTI România.

Patrupedele au fost pregătite pentru depistarea ţigaretelor de contrabandă la Centrul de instruire din Giurgiu, în perioada mai - iulie 2011 şi fac parte din cei 30 de câini donaţi ANV de către JTI, în 2010.

"Fiecare lot pregătit la Giurgiu este format din zece câini. La nivel naţional sunt 50 de patrupede, din care 38 specializate în depistarea ţigaretelor şi 12 în depistarea drogurilor", a declarat inspectorul principal Alexandru Ioniţă, coordonatorul echipei canine la nivel naţional din cadrul ANV, citat de Agerpres.

Întreţinerea unui câine costă 300 de lei pe lună. Pentru antrenamentul zilnic al unui câine este nevoie de trei-patru cartuşe de ţigări.

"În medie, preţul unui câine este de 2.000 lei, înainte de dresaj", a precizat Alexandru Ioniţă.

Unde pot fi văzute patrupedele Cei zece câini instruiţi la Giurgiu au făcut, ieri, o demonstraţie a abilităţilor lor şi au primit diplome.

Patrupedele vor fi repartizate în zonele cu risc mare de trafic de ţigări: Baia Mare, Sighetul Marmaţiei şi Moraviţa.

Înainte de antrenamentul de la Giurgiu, câinii stau acasă cu stăpânii lor aproximativ trei luni, pentru a se obișnui.

Colaborarea JTI cu autorităţile din plan local face parte din strategia companiei de parteneriat cu instituţiile competente, în scopul combaterii contrabandei.

Reprezentanţa JTI din Moldova a donat Serviciului vamal din această ţară 20.000 de euro pentru achiziţionarea echipamentelor tehnice necesare.

În 2007, JTI a încheiat un Acord pentru combaterea comerţului ilicit cu Comisia Europeană, pentru 15 ani, în valoare de 400 de milioane de dolari. Potrivit acestui document, în cazuri de confiscări mai mari de 50.000 de bucăţi de ţigarete, compania producătoare plăteşte integral diferenţa de taxe percepute de statul în care au fost confiscate şi cele instituite de statul în care au fost fabricate. În cazul în care confiscările totalizează, într-un an, 90 de milioane de bucăţi, diferenţa de taxe este plătită de patru ori.