Înalta Curte de Casație și Justiție se mișcă în viteza melcului. Decizia crucială pe care o ignoră

Reprezentanții Curții Supreme nu au răspuns la chestionarul legat de sistemul de auditare a repartizării aleatorii a dosarelor, deși ar fi trebuit să facă asta până acum.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), instituție condusă de Corina Corbu, întârzie să pună la punct sistemul de auditare a repartizării aleatorii a dosarelor. Și asta se întâmplă în condițiile în care implementarea acestui sistem ar fi trebuit făcută încă din anul 2020. Prevedere este conținută în art. 53 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în forma ce a intrat în vigoare în 2018, odată cu modificările la legile justiției, conform luju.ro.

Repartizarea aleatorii a dosarelor lăsată în aer de Curtea Supremă

Iată cum arată actuală formă a art. 53 alin. 3 din Legea 304/2004:

„Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiției și cu implicarea societății civile și a organizațiilor profesionale ale magistraților. Concluziile auditului sunt publice”.

„Ministerul Justiției a declanșat procesul de auditare externă pe repartizarea aleatorie a dosarelor în instanțe. Ca o coincidență, MJ a anunțat că s-a pus în mișcare abia după ce judecătoarea Mihaela Meauca de la Tribunalul București a sesizat instituția.

Cu aceeași ocazie, ministerul le trimitea o adresa tuturor instanțelor din România, rugându-le ca până la dată de 4 aprilie 2021 să completeze un chestionar privind parametrii în care ar trebui să se desfășoare auditarea. De asemenea, MJ își exprimă îndoiala că întregul proces ar urmă să fie gata în acest an, din cauza pandemiei”, precizează sursa citată.

Niciun semn de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe această temă

La finalul lunii trecute, Înalta Curte de Casație și Justiție nu se afla printre instanțele care răspunseseră chestionarului, conform evidenței de la Ministerul Justiției.

MJ a comunicat pentru Lumea Justiției că până la 26 aprilie primise răspunsuri de la 13 curți de apel, 28 de tribunale și 60 de judecătorii. Dar, nici urmă de Curtea Supremă ICCJ. În România funcționează 16 curți de apel , 50 de tribunale (inclusiv cele militare și cele specializate), dar și 177 de judecătorii.