Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au votat atacarea la Curtea Constituțională a României (CCR) a legii care interzice instanțelor să cenzureze din oficiu onorariile avocaților. Conform noului act normativ atacat de ÎCCJ, reducerea acestor onorarii ar fi fost posibilă doar la cererea părților, conform luju.ro.
Înalta Curte: Interdicția din lege nu este previzibilă și predictibilă
Instanța supremă își motivează decizia prin faptul că proiectul de lege (nepromulgat de către președintele Klaus Iohannis) încalcă dreptul părților de a formula în mod egal căi de atac împotriva dispozițiilor privind cheltuielile de judecată, precum și prin faptul că acesta nu este suficient de clar, previzibil și predictibil.
„La sesizarea Sectiei I Civile a Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorii s-au constituit în Secții Unite în data de 18.04.2024, pentru a analiza sesizarea Curții Constituționale în vederea exercitării controlului anterior promulgării asupra Proiectului legii de modificare si completare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat precum și pentru modificarea art. 451 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, PL-x nr. 788/2023.
Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție au hotărât sesizarea Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea soluției normative propuse prin proiectul de lege dat fiind aspectele de neclaritate a legii, cu efectul afectării previzibilității și predictibilității acesteia din perspectiva cerințelor art. 1 alin. (5) din Constituție, precum art. 16, art. 21 si 129 din Constituție sub aspectul posibilității părților de a formula în mod egal căi de atac împotriva dispozițiilor privind cheltuielile de judecată”.
Măsura putea fi atacată doar odată cu fondul
Pe data de 9 aprilie 2024, Camera Deputaților a votat în calitate de for decizional un proiect de lege prin care se interzicea judecătorilor să cenzureze din oficiu onorariile avocaților. Spre deosebire de varianta votată la Senat, la Camera Deputaților a fost eliminată obligația ca onorariul să fie vădit disproporționat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei. Tot spre deosebire de Senat, Camera Deputaților a stabilit ca măsura diminuării onorariului să poată fi atacată doar cu fondul, iar nu pe cale separată (pentru a nu se aglomera instanțele, argumentau deputații).
„Instanța va reduce, la cererea părții interesate, partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaților, atunci când acesta este plătit disproporționat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfășurată de avocat, ținând seama de circumstanțele cauzei. Motivarea măsurii se va raporta la criteriile prevăzute de legislația profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului. Măsura luată de instanță nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat și clientul său. În acest caz, măsura reducerii cheltuielilor va fi atacată odată cu fondul, iar în cazul hotărârilor supuse recursului, precum și celor definitive, cu reexaminare, cererea urmând a fi soluționată de un alt complet al instanței respective,” spune textul de lege adoptat de Camera Deputaților (modificarea art. 451 alin. 2 CPC).