În zece ani, vom avea mâncare cu 80% mai scumpă

Cererea de cereale şi carne ar putea accelera majorarea preţurilor la alimente şi ar putea duce la creşterea nivelului de sărăcie din ţările emergente, este concluzia unui studiu OCDE.

În următoarea decadă, vom plăti cu până la 80% mai mult pentru alimente, din cauza creşterii recoltei de cereale destinată producerii de biocombustibil şi a cererii la cereale, se arată într-un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi al Organizaţ iei pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU, citat de Reuters. Preţurile la alimente vor cunoaşte, în următorii zece ani, creşteri cuprinse între 20 şi 80% faţă de perioada 1998-2007.

Tendinţa de majorare a preţurilor la principalele alimente este suştinută şi de o creştere rapidă a cererii de cereale şi carne, precum şi creşterea populaţiei pe plan mondial. Într-un sfert de secol, se va consuma cu până la 85% mai multă carne, la un preţ cu circa o cincime mai mare, şi cu până la 50% mai multe cereale, pentru care vom plăti cu circa 60% mai mult, comparativ cu perioada 1998-2007. Zahărul nu face excepţie, majorându-şi preţul în următorii ani cu circa 40%, în timp ce untul, oleaginoasele şi uleiurile vegetale vor înregistra creşteri de preţ cuprinse între 60 şi 80%.

Studiul publicat de cele două organizaţii vine pe fundalul mai multor revolte declanşate de lipsa alimentelor în ţările din Africa, Asia şi Caraibe şi anticipează summitul de la Roma de săptămâna viitoare, care va pune în discuţie măsurile ce trebuie luate pentru a preîntâmpina o criză acută de alimente în zonele sărace ale globului. Majorarea preţului la alimente va înfometa alte milioane de oameni aflaţi în zone defavorizate economic şi va duce la creşterea inflaţiei. Bogaţii lumii vor avea de câştigat Din creşterea accelerată a preţului la alimente vor avea de câştigat ţările dezvoltate sau cele în curs de dezvoltare, mari exportatoare de cereale, şi va lovi însă, în plin, în ţările sărace sau în cele în curs de dezvoltare, în special zonele urbane sărace, care nu sunt prezente pe piaţa alimentelor decât ca importatoare. Dacă americanii, britanicii sau japonezii cheltuie pe mâncare sub 20% din venituri, locuitorii ţărilor sărace ajung să aloce consumului de alimente circa 60% din totalul veniturilor. MĂSURI Culturi modificate genetic, o soluţie Mărirea suprafeţelor pe care se cultivă organisme modificate genetic ar putea reprezenta o soluţie pentru a preveni o criză a alimentelor şi majorarea accelerată a preţurilor acestora, potrivit Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite (FAO).

De asemenea, în raportul prezentat ieri se recomandă eliminarea restricţiilor de export sau import, precum şi rediscutarea strategiei privind aprovizionarea cu biocombustibili. În următorii zece ani, circa 40% din recolta de porumb va fi utilizată pentru producerea de biocombustibil, potrivit estimărilor FAO. În 2017, vom avea o producţie totală de biocombustibil de circa 125 de miliarde de litri, cantitate dublă faţă de cea obţinută anul trecut la nivel global.