Anul acesta producţia de zmeură va fi şi mai săracă în comparaţie cu anul trecut, iar într-un an sau doi s-ar putea ca pe piaţa ungară să numai fie decât zmeură din import sau cultivată în grădinile mici. Producția ungară de zmeură a scăzut practic la zero, chiar dacă în anii 1990 ponderea acesteia era decisivă chiar și în comerțul internațional.
Recolta internă de zmeură poate fi mai mică decât oricând în acest an. Potrivit experților, seceta a provocat pagube enorme pe plantațiile de zmeură încă existente, precum și insecta Drosophila cu aripi pătate (musculiţa cu aripi pătate) care a fost introdusă în urmă cu câțiva ani în ţară și produce pagube serioase în livezi, scrie Vilaggazdasag.
Potrivit raportului Institutului de Economie Agricolă (AKI), comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în primele cinci luni ale anului 2022 livrările de zmeură proaspătă au scăzut cu 13%, ajungând la 155,7 tone şi nu a fost exportată zmeură proaspătă. De asemenea, importurile de zmeură congelată au scăzut cu 23%, până la 621 de tone, iar exportul a scăzut cu 6 la sută, la 258 de tone. Balanța comerțului exterior cu zmeură este negativă de ani de zile. Motivul este scăderea cererii interne și încetarea aproape completă a cultivării zmeurii în Ungaria.
De la pieţele internaţionale până la dispariţia plantaţiilor de zmeură
Până în anii 2000, Ungaria a fost o țară cultivatoare de zmeură importantă, multe piețe din regiune fiind aprovizionate cu fructe proaspete de Ungaria. Potrivit datelor Oficiului Central de Statistică, randamentul era aproape de 30.000 de tone în 1990, dar chiar şi în 2000 a ajuns la 20.000 de tone. După aceea, suprafața de producție s-a micșorat de la an la an, atât de mult încât în 2020 cantitatea de zmeură cultivată în Ungaria nu a ajuns nici măcar la 500 de tone.
Scăderea producţiei de zmeură se poate observa și în datele comerciale: anul trecut, a fost exportat mai puţin de o tonă de fructe proaspete, însă anul acesta nu a fost exportată deloc în alte țări zmeura cultivată în Ungaria.
Sezonul este dominat de zmeura poloneză și spaniolă
În ciuda sezonului, oferta internă este dominată de zmeura poloneză și spaniolă. Prețul zmeurii ungare, care poate fi cumpărată în tot mai puține locuri, se reflectă și în volumul mai mic al recoltei decât se aștepta: prețul a crescut cu aproximativ 15 la sută față de anul trecut. Un kilogram de zmeură cultivată în Ungaria costă 2.000-3.000 de forinţi, şi este imposibil de achiziţionat în cantităţi mari.
După lipsa resurselor, există o lipsă de forță de muncă
Scăderea culturii de zmeură în Ungaria are mai multe motive. După schimbarea regimului, sectoarele horticole s-au confruntat cu lipsa fondurilor și au pierdut o parte semnificativă din piața lor stabilă. Nici acei producători care au supraviețuit pierderilor asociate cu deschiderea pieței nu mai aveau bani pentru dezvoltarea plantațiilor, iar subvențiile pentru dezvoltare nu erau deloc accesibile în acest sector.
Până la sfârşitul anilor 2000, din cauza plantaţiilor învechite şi a schimbărilor climatice zmeura ungară nu a putut ţine pasul în competiţia de pe piaţă. În plus, sectorul a fost lovit şi de deficitul tot mai mare de forță de muncă care a apărut în anii 2010. Zmeura este o plantă care necesită forță de muncă, muncitorii sezonieri trebuie să fie disponibili în mod continuu săptămâni întregi pentru a le culege. Din lipsa muncitorilor sezonieri, nu există cine să culeagă zmeura, în timp ce fructele coapte se strică în doar câteva zile.
Spre deosebire de multe alte tipuri de fructe, zmeura nu se poate culege, deocamdată, prin utilizarea unor utilaje, mecanizarea fiind încă în fază experimentală.
Polonia a devenit cel mai mare producător de zmeură în UE
Serbia este cel mai mare producător de zmeură din Europa, potrivit raportului din iulie al Oficiului de Statistică al Republicii Serbia, recolta ar putea crește cu 4 la sută, până la 114,9 mii tone anul acesta, comparativ cu anul trecut. Polonia a devenit principalul producător de zmeură din Uniunea Europeană, având o suprafață de cultură de 27-30 de mii de hectare, iar recolta a fost între 76 și 130 de mii de tone în ultimii ani.
Datorită prețului ridicat de achiziție în 2021, suprafața plantațiilor a crescut, iar recolta este estimată la 111 mii tone, adică cu 7 la sută mai mult decât în anul precedent. Principala regiune de zmeură din Europa este Huelva, în Spania, unde recolta din acest an este de așteptat să fie în jur de 49.990 de tone, ceea ce reprezintă o creștere cu 7,5% față de sezonul precedent, se arată în raportul AKI. (Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR)