În trei mari orașe din România se moare cu zile și se pierd miliarde de euro

BUCURESTI, CET, POLUARE, BLOCURI, FUM, NOXE,

Poluarea care sufocă marile orașe din România a ajuns la cote alarmante.

Există trei mari orașe din România care au intrat într-un top negativ al poluării la nivel european. București, Brașov și Cluj-Napoca sunt clasate în primele cinci locuri. Dacă la capitolul poluare, ce se întâmplă în capitala României nu poate surprinde pe nimeni, în schimb, problema existentă în orașul de sub Tâmpa ar ridica semne de întrebare.

Concluziile sunt rezultatul unui studiu de amploare, realizat în 432 de orașe ale „Bătrânului Continent”, și care poate fi consultat pe siteul cleanair4health.eu/.

Studiul a fost realizat de către compania europeană de cercetare CE Delft, la comanda Alianţei Europene de Sănătate Publică şi a unui consorţiu de organizaţii neguvernamentale din 10 ţări europene, printre care şi Observatorul Român de Sănătate.

Au fost luate în calcul și 21 de orașe din România. Este vorba despre Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj, Iaşi, Ploieşti, Craiova, Oradea, Arad, Galaţi, Piteşti, Baia-Mare, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Satu Mare, Călăraşi, Giurgiu, Focşani, Alba Iulia şi Bistriţa.

În București se cheltuiește mai mult din cauza poluării

Conform rezultatelor cercetării, Bucureștiul înregistrează, anual, un minus financiar de 6,35 de miliarde de euro din cauza efectelor poluării asupra sănătății locuitorilor. La acest capitol, doar Londra stă mai prost decât capitala țării noastre. Aceste pierderi au fost calculate luând în considerare banii ce ajung în sistemul de sănătate pentru tratarea bolilor provocate de poluare.

Poluarea aerului îl costă pe un locuitor al unui oraş european, în medie, aproximativ 1.250 de euro pe an, în timp ce pentru un locuitor din Bucureşti costul este de peste 3.000 de euro. Conform raportului, costul total al poluării pentru locuitorii oraşelor europene se ridică la peste 166 miliarde de euro anual.

Analiza a vizat cei trei poluanţi principali ai aerului, particulele, dioxidul de azot şi ozonul, precum şi costurile sociale. Este vorba despre costurile directe legate cu îngrijirile medicale şi indirecte precum reducerea speranţei de viaţă sau maladiile precum bronşitele cronice grave