În Statele Unite, Macron și Biden își arată disponibilitatea de a face compromisuri

Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

Cu ocazia unei vizite de stat care a debordat de afecțiune diplomatică, președintele american și omologul său francez și-au exprimat, joi, la Washington dorința de a căuta împreună o soluție în Ucraina, dar și de a demina tensiunile din jurul protecționismului american, scrie Courrier Internațional.

Este o "relansare spectaculoasă a relațiilor franco-americane", la un an după criza submarinelor australiene care a înfuriat Parisul și Washingtonul, notează CNN. Joi, 1 decembrie, în timpul unei întâlniri foarte mediatizate la Casa Albă, Emmanuel Macron și Joe Biden au afişat o înțelegere mai mult decât cordială.

La prânz, cei doi bărbați "și-au arătat hotărârea de a arăta un front unit în timpul unei conferințe de presă care uneori semăna cu o adevărată lună de miere", remarcă "New York Times". După ce a vorbit cu omologul său francez despre dosarul războiului din Ucraina, Joe Biden a spus în special că este gata să discute din nou cu Vladimir Putin, atunci când acesta din urmă ar fi decis să pună capăt conflictului, scrie courrierinternational.com.

O mână întinsă Moscovei care "a încântat oficialii francezi și a oferit un sprijin neașteptat eforturilor diplomatice" ale lui Emmanuel Macron, notează cotidianul american. Joe Biden nu a mai vorbit cu președintele rus de la invazia Ucrainei din februarie, în timp ce omologul său francez a vorbit de mai multe ori cu Vladimir Putin. Într-un interviu acordat canalului ABC, difuzat joi, chiriașul Palatului Elysée a mai declarat că plănuiește să se întâlnească din nou cu stăpânul de la Kremlin în "următoarele zile".

În timpul conferinței sale de presă cu Joe Biden, președintele francez a mai afirmat că Franța își va spori sprijinul militar pentru Ucraina și că Parisul "nu îi va împinge niciodată pe ucraineni să accepte un compromis care ar fi inacceptabil pentru ei" cu privire la agresiunea rusă. Pentru "New York Times", cei doi lideri "s-au întâlnit joi la jumătatea drumului, domnul Biden arătându-se mai pregătit pentru o înțelegere negociată, iar domnul Macron arătând un sprijin fără echivoc pentru cauza ucraineană".

Vizita lui Macron în SUA

Potrivit unei surse din Ministerul de Finanțe francez, Joe Biden și Emmanuel Macron au făcut joi "progrese majore" şi în discuțiile privind impactul legii americane asupra reducerii inflației (Inflation Reduction Act sau IRA) în Europa, percepută de Paris ca măsură protecționistă. Acest text prevede investiții masive pentru tranziția energetică – însoțite de subvenții generoase pentru vehiculele electrice, bateriile și energiile regenerabile produse în Statele Unite.

Președintele american a asigurat, după o întrevedere la Casa Albă cu Emmanuel Macron, că această lege nu a fost menită să prejudicieze europenii și ar putea fi modificată pentru ca aceștia să își poată apăra propriile interese. În special, administrația SUA ar putea folosi decretele de implementare a IRA pentru a acorda aliaților europeni același nivel de scutire de conținut local ca țările care au încheiat un acord de liber schimb. "Este o victorie neașteptată" pe care Emmanuel Macron a reușit să o smulgă omologului său american", notează ediția europeană a site-ului Politico. La conferința de presă de joi, "Biden a acordat mult mai mult teren decât am crezut", adaugă presa americană, care amintește că vizita lui Emmanuel Macron în Statele Unite a fost "percepută ca un ultim efort sortit eșecului" cu privire la chestiunea IRA.

Rămâne de văzut dacă soluția menționată de Joe Biden poate fi într-adevăr "pusă în practică", președintele american riscând "să înfrunte ostilitatea Congresului", nuanțează Politico. (Rador)