Cu a doua scădere a PIB - de astă dată cu 0,9% în trimetrul al doilea - economia americană corespunde definiţiei clasice de recesiune tehnică. Unii economişti, ca şi administraţia Biden, resping termenul.
Temeri tot mai mari dincolo de Atlantic şi pe pieţele financiare internaţionale. Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite a scăzut din nou în al doilea trimestru, cu 0,9% pe an. În primul trimestru, PIB scăzuse deja cu 1,6%, potrivit cifrelor publicate joi, 28 iulie, de departamentul comerţului, scrie Le Monde.
Cu această a doua scădere trimestrială a PIB, economia americană răspunde definiţiei clasice de recesiune tehnică. Dar numeroşi economişti, ca şi administraţia Biden, resping ideea unei recesiuni şi afirmă că există alţi indicatori mai favorabili, ca locurile de muncă; ei se sprijină în special pe definiţia oficială a Biroului naţional de studii economice (NBER).
Casa Albă respinge ideea de recesiune
Acest organism, considerat "arbitrul oficial al recesiunilor" în Statele Unite, defineşte o recesiune ca "o scădere semnificativă a activităţii economice repartizate în ansamblul economiei, care durează mai mult de câteva luni, în mod normal vizibilă în producţie, locuri de muncă, venitul real şi alţi indicatori".
Creşterea numărului locurilor de muncă în Statele Unite a fost în medie de 456.700 de posturi în primul trimestru al anului, ceea ce a dus la o puternică creştere a salariilor. Consumul gospodăriilor s-a menţinut datorită cheltuielilor din servicii.
Totuşi, riscurile de scădere a economiei au crescut, după cum arată încetinirea construirii şi vânzarilor de locuinţe, în vreme ce climatul de afaceri şi încrederea gospodăriilor s-au degradat în ultimele luni.
Departamentul comerţului precizează că scăderea PIB reflectă scăderea investiţiilor întreprinderilor şi a achiziţiilor de locuinţe de către gospodării. Guvernul federal, statele şi administraţiile locale şi-au frânat de asemenea cheltuielile.
Casa Albă respinge viguros ideea unei recesiuni şi caută să-i liniştească pe americani înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului, de pe 8 noiembrie, care vor decide dacă Partidul Democrat al preşedintelui Joe Biden îşi va păstra controlul asupra Congresului.
Secretarea Trezoreriei americane, Janet Yellen, va ţine o conferinţă de presă la ora 19:30 ora Parisului pe această temă.
BBC: Economia SUA s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv
Economia SUA s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, alimentând temerile privind o posibilă intrare în recesiune înainte de alegerile intermediare atât de importante din noiembrie.
Date guvernamentale arată că PIB-ul s-a redus cu o rată anuală de 0,9%, după o scădere încă şi mai mare înregistrată în primele trei luni ale anului. Preţurile pentru o serie de produse de bază cresc în cel mai accelerat ritm după 1981. Confruntat cu o încredere a publicului din ce în ce mai mică, preşedintele Biden încearcă să demonstreze că situaţia nu este atât de gravă precum pare.
La începutul lunii acesteia, el le-a spus jurnaliştilor că economia nu va intra în recesiune, punctând că rata şomajului se menţine la numai 3,6 % şi că angajările continuă. Oponenţii săi republicani l-au acuzat de redefinire a termenului de "recesiune" şi au spus că acest tertip nu va diminua suferinţele poporului american. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)