În România se construieşte din ce în ce mai mult

Criza economică internaţională, resimţită şi în ţara noastră, pare că nu a afectat domeniul construcţiilor. Astfel, potrivit unui comunicat remis astăzi de Institutul Naţional de Statistică, în septembrie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 8,5 la sută faţă de luna august.

De asemenea, de la începutul anului şi până în septembrie, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a fost mai mare cu 31 la sută.

Conform comunicatului INS, creşterea a fost evidenţiată pe toate tipurile de construcţii astfel: clădiri rezidenţiale (+18,3 la sută), construcţii inginereşti (+7,8 la sută) şi clădiri nerezidenţiale (+3,6 la sută).

Pe elemente de structură, volumul lucrărilor a urcat astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+17,3 la sută), lucrările de reparaţii capitale (+10,1 la sută) şi lucrările de construcţii noi (+4,9 la sută).

Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, anul acesta, acest domeniu a înregistrat o evoluţie de 28,3 la sută. Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor a crescut astfel: clădiri nerezidenţiale (+29,4 la sută), clădiri rezidenţiale (+28,1 la sută) şi construcţii inginereşti (+27,9 la sută).

Ofertă mare, cereri puţine

Potrivit datelor furnizete de INS, domeniul construcţiilor este unul prolific în România. Cu toate acestea, reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) au declarat,  în urmă cu câteva săptămâni, că dezvoltatorii proiectelor imobiliare sunt primii oameni de afaceri din România care vor fi grav loviţi de criza financiară internaţională.

Potrivit acestora, după ce au fost afectaţi de creşterea costurilor cu forţa de muncă şi a materiilor prime, constructorii de locuinţe vor trebui să suporte scumpirea creditelor.

Mai mult, ultimele date referitoare la sectorul imobiliar au scos în evidenţă faptul că preţurile apartamentelor scad văzând cu ochii în toată ţara, dar reducerile nu reuşesc să reanimeze piaţa imobiliară, care pare intrată în agonie.

În ultimele patru luni, preţul locuinţelor s-a ieftinit cu până la 35 la sută, în lipsa cumpărătorilor. Cu toate acestea, dezvoltatorii proiectelor imobiliare investesc foarte mulţi bani în construcţii care, la ora actuală, nu sunt cerute pe piaţă.