O grupare extremistă rusă din Republica Moldova strânge semnături pentru refacerea granițelor URSS. Aceștia cer Rusiei să emită un ultimatum pentru ca americanii să părăsească urgent teritoriul moldovean.
O organizație de extremă dreapta, supranumită „Mişcarea de eliberare naţională” (MEN) au lansat o campanie de strângere de semnături pentru refacerea granițelor fostei Uniuni Sovietice, numind Moldova „colonie americană”.
Reprezentanții „Mișcării de Eliberare Națională a Moldovei” au montat un cort de campanie cu afișe provocatoare, au înmânat pliante și au agitat trecătorii să semneze. Potrivit acestora, Rusia, în calitate de succesor legal al URSS, poate determina granițele tuturor țărilor care au făcut parte din URSS în urma rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945).
MEN susține că prăbușirea URSS a fost ilegală
În cadrul așa numitei campanii a MEN, informează cetățenii despre faptul că „prăbușirea URSS a fost ilegală”, iar scopul acestora este „refacerea granițelor URSS în conformitate cu rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial”
Asociația extremistă i-a îndemnat pe cetățeni să semneze o petiție, care apoi „va fi înaintată instanței din Federația Rusă”, astfel încât succesorul URSS – Rusia „va înainta un ultimatum Statelor Unite, cerând ca teritoriul URSS să fie eliberate de prezența ilegală a SUA și NATO”.
Mișcarea de Eliberare Națională este o asociație politică rusă de extremă-dreaptă cu filiale în toate țările fostei Uniuni Sovietice. Gruparea promovează în spațiul public mesaje ultra-naționaliste, ortodoxia, patriotism și mesaje anti-occidentale.
Astfel de acţiuni intră sub incidenţa articolului privind trădarea de patrie
Codul penal al Republicii Moldova prevede că astfel de acţiuni intră sub incidenţa articolului privind trădarea de patrie, adică fapta săvârşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unei ţări străine, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea de activităţi duşmănoase împotriva Republicii Moldova, notează Agora.md.
La solicitarea portalului citat, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie din Găgăuzia, Tucan Snejana, a declarat că nu deţine informaţii cu privire la acest subiect şi i-a îndemnat pe jurnaliştii moldoveni să revină cu un apel telefonic. Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova nu au răspuns la telefon, conform nokta.md, citat de Agora.md.