În Republica Moldova prețul curentului electric rămâne neschimbat

Sursa: Arhiva EVZ

Oficialitățile moldovene dau asigurări că în luna iulie și august prețul energiei electrice nu va crește

Prețul mediu al curentului pe care-l vor achiziționa rețelele electrice moldovene în lunile iulie și august va rămâne neschimbat, de 65,03 dolari per MWh, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Oficialul  a explicat că 70% din necesar vor fi achiziționate în continuare de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgani, iar altele 30% - de la firma ucraineană de stat AtomEnergo. Pentru energia electrică produsă la Cuciurgani prețul va fi de 59.9 dolari/MWh, statul ucrainean va vinde moldovenilor energie electrică la prețul de 77 dolari/MWh.

În luna mai reprezentanții Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan, care aparține RAO ES ROSSIA, și-au asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.

Ucraina exportă energie spre UE

În acest context, statul ucrainean a început să exporte energie electrică, în mod ''semnificativ'' spre Uniunea Europeană, prin România, începând cu data de 30 iunie, a anunțat  preşedintele Volodimir Zelenski. ''S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană'', a afirmat șeful statului ucrainean.

Zelenski a precizat că ''Ucraina se pregătește să crească livrările de energie electrică către statele Uniunii Europene'', subliniind că electricitatea ucraineană poate înlocui o parte considerabilă din gazul rusesc consumat de europeni. ''Nu este doar o chestiune de venituri din export pentru noi, este o chestiune de securitate pentru întreaga Europă'', a adăugat el.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a notat pe Twitter că  ''Ucraina poate exporta energie electrică spre piaţaenergetică europeană'' și că ''acest lucru va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Şi venituri indispensabile pentru Ucraina. Deci suntem ambele părţi câştigătoare'', a menţionat ea.

Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie, ceea ce ar trebui să ajute ţara să îşi menţină funcţionarea în pofida războiului.

Ucraina a fost sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, şi apoi a funcţionat autonom.