În Republica Moldova a început sesiunea suplimentară pentru examenele de absolvire a gimnaziului

În Republica Moldova a început sesiunea suplimentară pentru examenele de absolvire a gimnaziuluiExamen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Aproximativ 3.000 de elevi din Republica Moldova susțin în această perioadă examenele naționale de absolvire a gimnaziului în sesiunea suplimentară. Intervalul în care sunt programate examenele este de 1 - 4 iulie.

Luni, 1 iulie, a fost programat examenul la Limba și literatura română pentru alolingvi, la care au participat 186 de elevi din 22 de raioane/municipii, aceasta fiind prima probă din cadrul sesiunii suplimentare.

Mâine, 2 iulie, va avea loc examenul la Matematică, la care vor participa 2.292 elevi din toate raioanele Republicii Moldova.

Examene date de mii de elevi din Republica Moldova

De asemenea, miercuri, 3 iulie, elevii vor susține examenul la limba de instruire. La examenul la Limba și literatura română vor participa 507 elevi, iar examenul la Limba și literatura rusă va fi organizat pentru 55 elevi.

După cum au informat reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu va fi încheiată de examenul la Istoria românilor și universală. Testul respectiv va avea loc pe data de 4 iulie, în cadrul căruia vor participa 802 elevi.

Testele de examen vor fi verificate în perioada 1-5 iulie. Rezultatele vor fi afișate la data de 6 iulie, conform tvn.md.

În altă ordine de idei, la examenul de Bacalaureat din această vară, din Republica Moldova, a fost stabilit un record. Legat e numărul absolvenților de liceu care au primit din oficiu nota maximă.

De nota 10 s-au bucurat, la limbile străine, candidații care au susținut, pe parcursul anilor de studii în învățământul general, examene care au avut recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine.

În acest an, beneficiar a fost un număr-record de elevi, cel mai mare din ultimul deceniu, conform datelor oficiale. În sesiunea de bacalaureat 2023 – 2192 de candidați au luat nota maximă din oficiu, în sesiunea 2022 – 1596 candidați, în sesiunea 2021 – 1299, iar în sesiunea 2020 – 1349. În 2015, când a fost instituită această practică, 229 de elevi au avut nota „10” (zece) la proba de limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat, în baza certificatelor ce atestă competențele lingvistice.