SITUAŢIE EXTREMĂ: În plină iarnă, Complexul Energetic Hunedoara riscă falimentul

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) se află într-o situaţie limită, iar dacă nu va realiza venituri suficiente şi nu va reduce cheltuielile la maxim, riscă falimentul, chiar şi dacă societatea va intra în procedură de insolvenţă. În plus, la banii de care dispun acum, activitatea de producţie minieră s-ar mai putea derula până pe 13 ianuarie, a declarat miercuri seara, pentru Agerpres, directorul general adjunct al companiei, Petre Nica, pe fondul protestelor desfăşurate la Mina Lupeni.

Potrivit acestuia, din sumele de bani încasate pe serviciile de termoficare şi din fondurile economisite prin recuperarea unor materiale din lucrările vechi, activitatea de producţie minieră s-ar mai putea derula până pe 13 ianuarie sau chiar până la sfârşitul lunii, în anumite condiţii. 

Directorul general adjunct al CEH a precizat că, în paralel, trebuie reduse cheltuielile la maxim, iar una dintre modalităţi ar fi programul de întrerupere temporară a activităţii (ITA) pentru personalul auxiliar, în prima zi din fiecare săptămână a lunii ianuarie. 

“Dacă nu vom face venituri suficiente şi nu vom reduce cheltuielile la minim, vom risca falimentul. Pentru că orice firmă poate duce factura scadentă neachitată la judecătorul sindic şi cere falimentul. Judecătorul nu poate lua altă decizie, decât să declare falimentul. Or, ca să evităm toate aceste prezumtive probleme în perioada în care se aşează noul guvern şi primim ajutorul de stat, suntem nevoiţi să aplicăm măsuri de creştere a veniturilor - şi de asta am pornit termocentrala Paroşeni, dar şi de reducere a cheltuielilor. De aceea am dat decizia cu ITA, pentru că este o parte din activitate în care ne descurcăm cu patru zile pe săptămână. De aici au plecat toate supărările oamenilor”, a explicat Petre Nica. 

Directorul general adjunct al CEH a mai arătat că programul de reducere a săptămânii de lucru pentru personalul auxiliar a fost stabilit doar pentru luna ianuarie. Dacă situaţia financiară a companiei se va îmbunătăţi, nu este exclusă renunţarea la acesta, după consultarea Consiliului de Administraţie al CEH, a precizat Nica. 

Aproape 200 de mineri de la Mina Lupeni au protestat spontan miercuri, ei solicitând anularea măsurii de reducere temporară a activităţii la patru zile pe săptămână pentru personalul auxiliar, respectarea contractului colectiv de muncă, dar şi demiterea conducerii CEH. 

Trei lideri sindicali de la minele Lonea, Livezeni şi Preparaţia Coroeşti, dar şi patru angajaţi de la Mina Vulcan, au anunţat miercuri seara că au intrat în greva foamei pentru a susţine revendicările minerilor.

Complexul Energetic Hunedoara deţine minele de huilă Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, precum şi termocentralele Deva şi Paroşeni, fără de care nu se poate asigura stabilitatea sistemului energetic pe timp de iarnă. EVZ a scris, în repetate rânduri, despre situaţia dramatică a societăţii.