Alte 43 de persoane sunt diagnosticate, zilnic, cu această boală. Adică, într-un an se înregistrează 16.000 de noi cazuri de îmbolnăviri şi 1.100 de decese. România este cel mai afectat stat din Uniunea Europeană (UE), aproximativ 20% din numărul de bolnavi din UE provenind din ţara noastră.
Fundația Romanian Angel Appeal a declanșat ieri o campanie pentru integrarea în sistemul de sănătate a servicilor gratuite de consiliere psihologică şi socială pentru pacienţii bolnavi de tuberculoză.
România se confruntă cu o rată de abandon a tratamentului
Până la 25% dintre pacienţi renunţă la medicaţia anti-tuberculoză, atât din cauza efectelor adverse puternice, cât şi a lipsei resurselor financiare. Există şi persoane care, de ruşine, nu spun că sunt bolnave. Şi aşa, ajung să infecteze alte persoane. Tuberculoza este o boală care se vindecă, dacă este depistată timpuriu şi tratată corespunzător. Netratarea sau abandonarea tratamentului face ca un bolnav de tuberculoză să devină un pericol pentru comunitate. Un singur bolnav cu TB activă poate infecta până la 15 persoane pe an. Rezultă că nu numai bolnavul, familia şi medicul trebuie să acţioneze, ci întreaga comunitate şi, în special, autorităţile locale.
Ajutor de la ONG-uri, cu fonduri europene
Fundația Romanian Angel Appeal a înființat, în luna iulie 2014, servicii de suport psihologic și social în patru spitale de pneumoftiziologie din țară, (București, Bisericani, Baia Mare și Leordeni).
Serviciile, create cu fonduri europene, în cadrul proiectului „Programul dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză”, sunt oferite de specialiști (psihologi și asistenți sociali). Pacienţii beneficiază de gratuitate.
„Serviciile au fost înființate pentru a sprijini aderența la tratament a bolnavilor de tuberculoză (TB) și a crește rata vindecării, având în vedere că netratarea bolii sau abandonarea tratamentului înseamnă risc de deces pentru pacient și risc de transmitere a TB în comunitate. Pentru sustenabilitate, este nevoie ca aceste servicii să fie preluate de sistemul de sănătate și sprijinite de autorități prin includerea lor în bugetele locale”, informează fundaţia.
Campanie pentru informarea autorităților locale
Fundaţia Romanian Angel Appeal desfăşoară, în luna martie, o campanie prin care informează autorităţile locale cu privire la problematica tuberculozei şi la rolul pe care acestea îl au în dezvoltarea infrastructurii pentru tratarea bolii, în vederea eradicării TB din România. La evenimentele de informare participă autorităţi (membri ai consiliilor locale), specialişti (medici pneumologi, psihologi, asistenţi sociali), coodonatori din teritoriu. Trei întâlniri au avut deja loc, la Bisericani – Neamţ (4 martie), la Baia Mare – Maramureş (10 martie), la Bucureşti (19 martie) şi urmează Leordeni – Argeş (26 martie). Scopul acestor întâlniri este acela de a explica necesitatea integrării în sistemul de sănătate a serviciilor gratuite de consiliere psihologică şi socială pentru pacienţii cu TB, înfiinţate de Fundatia RAA prin “Programul dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de tuberculoză”. În paralel, în toate celelalte judeţe ale ţării sunt trimise scrisori şi materiale informative (2100 flyere), în scopul de a explica autorităţilor cum se pot implica în eradicarea tuberculozei.
218 pacienți ajutați
În cadrul celor patru servicii înfiinţate de fundaţie la spitalele de Pneumoftiziologie din Bucureşti, Bisericani, Baia Mare şi Leordeni, 1000 de pacienţi cu tuberculoză primesc consiliere psihologică şi socială, precum şi sprijin financiar pentru susţinerea tratamentului până la finalul proiectului (iulie 2015). „În cadrul acestui proiect, au fost incluşi 218 pacienţi, în perioada iulie 2014-februarie 2015. Aceştia sunt evaluaţi medical, social şi psihologic. S-au realizat 163 de anchete la domiciliul pacienţilor, 172 dintre ei primesc sprijin financiar, în valoare de 100 de lei lunar, pe toată perioada tratamentului. Iar 26 dintre aceşti pacienţi au fost înscrişi la cursuri de recalificare”, a explicat doctor Cristina Popa, medic primar pneumolog.
Lipsa consilierii psihologice a bolnavilor, în spitale
Psihologul Andreea Dumitrescu a arătat nevoia pacienţilor diagnosticaţi cu TB de a fi susţinuţi să facă faţă efectelor adverse ale tratamentului. „Unii dintr ei dezvoltă episoade psihotice, depresii, anxietate, furie inexplicabilă”. În majoritatea spitalelor sau ambulatoriilor pentru pacienţii cu TB este o lipsă acută de asistenţă psihologică. Prin consiliere psihologică, pacientul îşi recapătă încrederea în sine şi reuşeşte să se reintegreze în societate.
„Strategia pentru controlul Tuberculozei 2015-2020, recent aprobată prin Hotărâre de Guvern, include îngrijirea centrată pe pacient şi înfiinţarea de echipe multidisciplinare, precum şi întărirea sistemului de asistenţă ambulatorie pentru pacienţii cu tuberculoză. În acest context, rolul autorităţilor locale în dezvoltarea infrastructurii pentru tratarea tuberculozei rămâne unul extrem de important, prin susţinerea financiară a serviciilor de asistenţă şi consiliere, înfiinţate prin proiect, preluarea la bugetul local a cheltuielilor legate de echipare şi de salarizarea specialiştilor,” a spus Silvia Asandi, directorul general al fundaţiei.
De asemenea, trebuie încurajată şi sprijinită înfiinţarea, în cadrul spitalelor de pneumoftiziologie sau a dispensarelor locale din întreaga ţară, a unor servicii de asistenţă psihologică şi socială pentru pacienţii cu TB şi susţinerea lor financiară.
Medicii de familie să se implice
Concluzia este că autorităţile locale pot juca un rol important şi financiar dar şi prin asistentă socială, care să ducă la depistarea timpurie a bolii şi începerea tratamentului, prin derularea unor campanii locale de informare cu privire la tuberculoză.
Silvia Asandei a mai spus un lucru foarte important: medicii de familie să se implice, din nou în depistarea şi monitorizarea cazurilor de tuberculoză.