La fix o săptămână de la semnalul de strângere a curelei dat de preşedintele Băsescu, guvernul încă se bâlbâie şi caută soluţii pentru a pune în practică măsurile anunţate.
Pe zi ce trece, autorităţile bulversează opinia publică cu noi biruri sau majorări de taxe şi impozite pentru a ţine cheltuielile statului în frâu. De exemplu, cei care deţin mai multe imobile vor fi impozitaţi mai aspru. Deşi în prezent se plătesc taxe mai mari de către proprietarii mai multor case, nivelurile acestora vor creşte.
Surse guvernamentale susţin că se doreşte majorarea cu 15% a impozitului pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua, ajungând la dublarea impozitului pentru cea de-a cincea proprietate.
Fără achiziţii de fiţe
Nici confortul bugetarilor şi al angajaţilor companiilor de stat nu a scăpat de bisturiul crizei. Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor tăierea cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile şi anularea achiziţiei de maşini ori sedii noi. În plus, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, ar vrea să impoziteze cu 16% drepturile de autor şi să reintroducă accizele la blănuri şi ambarcaţiuni de lux.
Nici mamele nu au scăpat de reducerile de cheltuieli . Astfel, ultima variantă de lucru luată în discuţie de oficialii de la Muncă vizează o re ducere a indemnizaţiei de creştere a copilului de la 85 la aproape 60% din media veniturilor din ultimul an. În plus, pensiilor speciale li s-ar putea aplica o „taxă de solidaritate” de 90% din suma plătită de la bugetul de stat. (A contribuit Oana Crăciun)
MAME MAI SĂRACE
Indemnizaţii tăiate
În plus, suma maximă pe care o poate primi de la stat părintele care rămâne acasă cu bebeluşul pentru o perioadă de doi sau trei ani ar putea fi redusă de la 4.000 de lei, cât este în prezent, la aproape 2.500 de lei, potrivit unor surse din Ministerul Muncii. Asta, pentru a nu se reveni la valoarea unică de 600 de lei a indemnizaţiei, aşa cum s-a vehiculat zilele trecute.
În luna martie a acestui an, valoarea medie a indemnizaţiei oferite de stat pentru părinţii care stau acasă cu copiii a fost în jur de 900 de lei, în creştere cu peste 200 de lei faţă de martie 2009, arată datele Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale.
Însă, per total, peste 80% dintre părinţi care primeau ajutorul de stat în 2009 beneficiau, de fapt, de suma minimă de 600 de lei şi doar aproximativ 0,3% dintre ei primeau 4.000 de lei, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Muncii. De „tăieri’’ ar putea scăpa doar ajutoarele sociale pentru persoanele cu handicap, alocaţia de stat pentru copii, dar şi venitul minim, care sunt garantate prin Constituţie.
HAIDUCIE
Taxe mari pe case
Premierul Emil Boc a declarat că „în proiectul de lege pe care îl vom pregăti, începând cu a doua proprietate vom solicita o impozitare suplimentară. Prima proprietate se impozitează normal, iar începând cu a doua proprietate se impozitează suplimentar, pentru a putea să aducem un plus de venituri la bugetul de stat şi a avea un efort de solidaritate şi din partea celor care au mai multe proprietăţi”.
Avocatul Gabriel Biriş este de părere că un guvern de centrudreapta ar trebui să încurajeze proprietatea privată, nu să o descurajeze. „Cumpărarea de apartamente este o formă de economisire şi totodată şi un fel de pensie privată, când persoana care a achiziţionat o locuinţă are un venit lunar din chirie”, explică Biriş. (Ana Bâtcă, Mihaela Radu)
PENSII SPECIALE
Solidaritate 90%
În plus, „partea de pensie specială netă suportată de la bugetul de stat va fi redusă cu 90%, ca o «taxă de solidaritate»”, arată documentul de lucru. Asta, în condiţiile în care „subvenţia” virată de la bugetul de stat în contul pensiilor speciale reprezintă, în medie, peste 70% din suma totală primită de pensionarii „speciali”.
Concret, această „taxă de solidaritate de 90%” la care fac referire autorităţile ar putea fi suportată, deopotrivă, de către magistraţi, personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti, personalul diplomatic şi consular, deputaţi şi senatori, funcţionari publici parlamentari, personalul aeronautic civil, dar şi de către inspectorii Curţii de Conturi.
Sacrificaţi ar putea fi însă şi beneficiarii unor indemnizaţii speciale plătite tot din bugetul asigurărilor sociale. În această categorie ar intra veteranii de război, invalizii şi văduvele de război, revoluţionarii, victimele regimului comunist, liber-profesioniştii şi artiştii, urmaşii asiguraţilor, dar şi pensionarii - membri ai uniunilor de creatori. (Oana Crăciun)
ALTERNATIVĂ
Bani din drepturile de autor
El spune că, din discuţiile cu reprezentanţii Finanţelor, a reieşit că măsura ar urma să se aplice în presă, „mai puţin anumite lucrări considerate opere de artă”. Totodată, ar putea creşte contribuţia la Fondul de asigurări de sănătate de la 10,7% la 14%, după cum a declarat Adina Geană, directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate . Ulterior însă, preşedintele instituţiei, Lucian Duţă, a infirmat categoric spusele directorului.
Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat, marţi seară, la emisiunea „Naşul”, pe B1, că va fi reintrodusă acciza pe blănuri şi pe ambarcaţiunile de lux. Referitor la acestea, şeful Finanţelor a spus că „a fost o recomandare ca să încurajez piaţa, pentru că le spui că vinzi mai mult în momentul când n-ai acciză, n-aş putea să vă dau un exemplu. Cert e că vom reintroduce acciza respectivă”. (Oana Crăciun, Ana Bâtcă)
ORDIN
Interzis la plasme şi maşini
Totodată, a „ordonat” miniştrilor sistarea în companiile de stat a oricărei licitaţii pentru achiziţionarea de maşini, televizoare, imobile sau alte bunuri care nu sunt de strictă necesitate. Premierul a arătat că aceste achiziţii pot fi amânate „pentru vremuri mai bune” .
În ciuda perioadei de „restrişte”, în numai patru luni, instituţiile şi companiile de stat au „tocat” peste 100 milioane euro pe achiziţii de maşini, laptopuri etc., la care se adaugă comenzi de alte 24 milioane euro, potrivit unei situaţii centralizate de Mediafax.
Valoarea cumulată este astfel apropiată de tot ce s-a consemnat anul trecut. Reducerea sau chiar anularea achiziţiilor publice pentru „lux” este una dintre măsurile recomandate guvernului de mediul privat, aşa cum EVZ a scris recent. Argumentul major: multe sunt oricum supraevaluate.