Medicul primar cardiolog Alexandrea Vasile avertizează că în 1990 infarctele miocardice apăreau de obicei după vârsta de 45 de ani, iar acum ele se produc chiar și la 25 de ani.
Bolile cardiovasculare, principala cauză a mortalității în rândul românilor. E un lucru știut. Ceea ce se știe mai puțin sau se neglijează este faptul că puitem controla și ameliora factorii de risc în bolile cardiovasculare.
.„Afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de deces din țara noastră, circa 65% din români murind din cauza unor boli cardiovasculare iar ceea ce este cel mai îngrijorător este scăderea, în ultimii 20 de ani, a vârstei la care se produc infarctele miocardice. De aceea, modificarea stilului de viaţă este foarte importantă în prevenirea bolii coronariane ischemice. Practic, majoritatea factorilor de risc cardiovascular se pot ameliora prin măsuri simple dar susținute”, afirmă d-na dr. Alexandra Ioana Vasile, medic primar cardiolog la CardioClinic.
Dacă în anii `90, infarctele miocardice apăreau, de obicei, după 45 de ani în prezent ele se produc chiar și la 25 de ani. În aceste condiții, prevenția are un rol important iar un examen cardiologic este cu atât mai necesar pentru a descoperi eventualele riscuri, care țin atât de stilul de viață dar și de istoricul familial.
Ecografiile cardiace, investigațiile specializate de cardiologie precum ecocardiografia Doppler cardiacă avansată, ecocardiografia Doppler de resincronizare sau ecocardiografia Doppler vasculară a arterelor și venelor pot fi făcute la CardioClinic.
„CardioCheck oferă o evaluare a factorilor de risc cardiovasculari, calcularea scorului de risc global ESC – HeartScore elaborat de European Society of Cardiology (stabilește riscul de deces prin boala cardiovasculară în următorii 10 ani), riscul relativ (adică comparativ cu o persoană de aceeași vârstă care nu suferă de risc cardiovascular), vârsta vaselor sangvine și un plan de acțiuni pentru reducerea riscului cardiovascular”, mai spune dr. Alexandra Ioana Vasile.
Bolile cardiace în cifre
În fiecare zi, în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic.
Raportul făcut public în anul 2012 relevă că anual, 60% din decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% de diferite forme de cancer, iar 5% de boli respiratorii, precizează Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Speranța de viață în România este una dintre cele mai reduse din Europa. Astfel, românii mor, în medie, cu 15 ani mai devreme decât, de exemplu, francezii.
Boala cardiacă ischemică va rămâne principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani, reprezentând 12,2 la sută din mortalitatea generală, conform Organizației Mondiale a Sănătății
În 2010, aproape 30 la sută dintre pacienţii cu boală cardiacă ischemică prezintă risc de mortalitate de trei ori mai mare decât la cancer. Jumătate dintre bolnavi mor la patru ani de la depistarea bolii, iar unu din patru se reinternează la trei luni de la primul episod de sindrom coronarian acut.
Principalii factori de risc: diabetul (studiile recente arată o prevalență a diabetului în jur de 9% în populația generală), obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul și istoricul familial de boală cardiacă ischemică.
Incidența infarctelor în rândul tinerilor a crescut. Avem infarct la 40 de ani, dar și cazuri la 20-30 de ani. Principalii factori de risc pentru infarctul la tineri sunt fumatul și stresul. La aceștia se adaugă dieta, stilul de viață dezordonat, sedentarismul și consumul de droguri.
Hipertensiunea la copii a devenit o problemă - unul din 10-15 copii are valori tensionale peste cele recomandate. Aceasta este influențată de factori de risc precum supraponderabilitatea, urmarea unei diete sărăcioase sau lipsa unui program zilnic de exerciţii fizice. Pe lângă acești factori, există o serie de boli congenitale responsabile de hipertensiunea la copii; astfel, toți copii hipertensivi trebuie investigați și urmăriți de un medic cardiolog.