În doar doi ani China a reuşit să destructureze reţeaua de spoinaj CIA:18 agenţi ucişi sau aflaţi în inchisorile din China.

Acest lucru este dezvăluit de ex funcţionari ai administraţiei americane prestigiosului New York Times, care descrie o vastă operaţiune desfăşurată de Pekin care a reuşit să stopeze capacitatea Statelor Unite de a aduna informaţii de pe teritoriul Chinei.

În doar doi ani,  China a reuşit deci să destructureze întreaga reţea de spionaj a CIA, ''ucigând sau trimiţând în închisoare între 18 şi 20 surse (de intelligence)'', eliminând de fapt întreaga reţea de spionaj americană, infiltrată de Langley în planurile importante ale birocraţiei chineze pentru a obţine informaţii importante. Cel care scrie acestea este New York Times care citează cel puţin zece actuali şi ex agenţi CIA care descriu desfiinţarea reţelei de informatori din China, una dintre loviturile cele mai crunte suferite de Agenţie în toată istoria sa. Toţi cei care au dat declaraţii au dorit să rămână anonimi.

Este ştiut faptul că totdeauna pentru CIA, controlarea Chinei a fost una dintre priorităţi, dar foarte extinsul aparat de securitate al ţării a îngreunat acţiunile spionajului occidental în a găsi şi a menţine sursele. Potrivit celor declarate, cel puţin 12 informatori, au fost victimele execuţiilor, chiar în faţa colegilor lor de muncă. Alţii au fost închişi în timpul vastei operaţiuni fiindcă sunt doar bănuiţi sau neprinşi asupra faptului.

CIA şi FBI, responsabilele operaţiunilor de contraspionaj, au deschis o anchetă, numită în cod ''Honey Badger''. Şi chiar dacă există o listă de suspecţi, printre care un cetăţean chino-american care a părăsit CIA la scurt timp după execuţiile sumare, încă n-au fost făcute incriminări. Şi încă nu s-a stabilit dacă există vreo ''şopârlă'', sau dacă chinezii au obţinut lista informatorilor cu ajutorul unor operaţiuni de hackeraj.

Interesant este că CIA şi FBI, potrivit La Repubblica,  n-au vrut să facă niciun comentariu despre ceea ce a fost publicat în cotidianul newyorkez. Uciderile s-ar fi petrecut toate în  intervalul cuprins între primele săptămâni ale lunii decembrie 2010 şi sfârşitul anului 2012. Anul următor, în 2013, CIA şi FBI  au spus că au fost eliminate capacităţile chineze de a interveni în activitatea agenţiei, dar era deja prea târziu...