Pasiunea lui Nicolae Ceaușescu pentru vânătoare este proverbială. Dictatorul avea la dispoziție o cohortă de gonaci, care dirijau animalele spre locul din care acesta putea să le ucidă fără probleme. Iar dacă gloanțele lui nu nimereau prada, atunci cineva său anturajul lui o făcea. Tofeul îi era atribuit, desigur, "tovarășului". Dar pentru aceste pofte ale lui Ceaușescu era nevoie de o organizare mai amplă. Cuplul dictatorial voia și confort, așa că a fost necesară construirea unor cabane de vânătoare.
Una dintre cele mai pitorești cabane de vânătoare se află în munții Făgăraș, pe malul Lacului Bâlea. Cabana Paltinul a fost ridicată în anii ‘70, odată cu construcția Transfăgărășanului.
Cuplul dictatorial o folosea ca reședință de vacanță, dar și ca punct central al partidelor de vânătoare de capre negre organizate pentru Nicolae Ceaușescu.
Trăgea direct din vilă
Valea este înconjurată de munți ce trec de 2.000 de metri altitudine. Era - și încă este - un loc ideal pentru caprele negre.
Unul dintre martorii oculari al acestor evenimente își amintește că "un simbolic sunet de corn dădea de veste că toți cei angrenați în hăituială trebuie să fie la posturi".
"Pentru a scoate animalele din adăposturi, pentru a pieptăna piscurile, ca să se adune, într-o pâlnie, toate caprele negre, aducându-le în bătaia puștii. Cu astfel de puști, trăgea lejer chiar dintr-o fereastră a vilei. Foc după foc, splendidele animale, atît de rare, cădeau pe capete”, spunea acesta.
Vilele de ptrotocol
Un alt loc folosit pentru vântătoare de Nicolae Ceaușescu și acoliții săi a fost cabana Rotunda, de pe valea Lăpușnicului, din munții Retezat.
Aceasta a fost contruită pe vremea amenajării hidroenergetice Râul Mare - Retezat. Mii de "oameni ai muncii" fuseseră dislocați pentru această opreațiune, care se desfășura în condiții grele, la peste 1.000 de metri altitudine.
Lui Ceaușescu i-a plăcut locația atunci când a vizitat șantierul de la Gura Apelor, în 1982. Doi ani mai târziu, dictatorul s-a întors pentru o partidă de vânătoare.
Un eveniment similar a avut loc în acei ani și la vila de protocol din complexul Casa Albă, din Hunedoara. Aceasta a fost construită tot anii ‘70, pe malul Lacului Cinciș. Ceaușescu ar fi ajuns aici o singură dată, iar după 1990 a rămas închisă.