În ce stadiu sunt planurile de investiţi cu chinezii

Proiecte de miliarde de euro înaintează cu paşi foarte mici de a un an la altul. Negocierile pe sacul cu bani s-au tot împotmolit

Cel mai important proiect de investiţii în parteneriat cu chinezii vizează finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Nuclearelectrica, operatorul centralei, vrea să prelungească negocierile cu compania China General Nuclear Power Corporation asupra investiţiei până la data de 30 noiembrie. Aceasta este a doua prelungire a termenului.

Proiectul de colaborare a României cu China în domeniul energiei nucleare ridică semne de întrebare. Principala preocupare este costul celor două reactoare, evaluat în primă fază la 6,5 miliarde euro, dar şi preţul la care vor vrea să vândă energia pe termen lung. În Anglia, de pildă, China General Nuclear, împreună cu francezii de la EDF, va finanţa o centrală nucleară cu costuri estimate la 18 miliarde lire sterline. Pentru asta, li se va garanta un preţ de vânzare a electricităţii de 92,5 lire/MWh timp de 35 de ani, de aproape trei ori preţul actual de piaţă. În România, surse din piaţă ne-au spus că negocierile vizează un preţ de referinţă de 75 euro/MWh, garantat pe 20 de ani, însă Nuclearelectrica a infirmat.

Negocieri spre final la Rovinari

Un alt proiect important în parteneriat cu chinezii este construirea unui grup nou pe lignit de 500 MW la Rovinari. Investiţia estimată este circa 840 milioane euro. „În octombrie vor fi negocierile finale pentru contractul de furnizare cărbune, iar în noiembrie, pentru constituirea societăţii mixte de proiect”, ne-a declarat Ionel Ilie, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.