În ce condiții pot fi cercetate rudele lui Dincă

La aproape o lună de la răpirea Alexandrei Măceșanu, adolescenta de 15 ani, despre care Gheorghe Dincă a spus că a ucis-o, ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat propuneri de modificare a legii penale și înăsprire a unor pedepse.

Totodată, ancheta în cazul crimelor de la Caracal în care Gheorghe Dincă este acuzat și de uciderea Luizei Melencu, adolescenta de 18 ani, dispărută pe 14 aprilie, a continuat, și ieri, cu audierea, la sediul DIICOT, a soției lui Gheorghe Dincă, Elena Dincă, şi a copiilor acestora, doi bărbaţi şi o femeie. Nici soţia şi nici copiii lui Dincă nu au vrut să facă vreo declaraţie. Conform unor informații apărute pe surse și citate de România TV, Dan Dincă, unul din fiii lui Gheorghe Dincă este suspectat că, în tinerețe, ar fi plasat fete unor rețele de prostituție.

Ce prevede legea

Conform legii, Gheorghe Dincă nu poate fi incriminat cu declarații ale celor foarte apropiați. Însă, dacă ar fi comis infracțiunea împreună cu soția, pot fi suspecți sau inculpați amândoi. Articolul 117 aliniat 1 din Codul de procedură penală le dă posibilitatea celor din familia inculpatului - soție, copii, părinți – de a refuza să dea declarații în fața organelor de urmărire penală. De aceea, acest drept trebuie pus în vedere martorilor citati în fața anchetatorilor, fiind prevăzut la aliniatul 2 al aceluiași articol: „organele judiciare comunică persoanelor prevăzute la alin. (1) dreptul de a nu da declarații în calitate de martor”.

Explicațiile unui avocat

Avocatul Daniel Briscan a explicat pentru EVZ care este rațiunea juridică din spatele textului de lege. „Este vorba despre refuzul de a da declarații în calitate de martor care să incrimineze o persoană extrem de apropiată, logica fiind că, din cauza persoanelor extrem de apropiate, e normal să afli anumite elemente pentru că cel incriminat se dezvăluie față de tine (n.r. – soț), și atunci nu poți să îl incriminezi cu declarații ale celor foarte apropiați pentru că e ca și cum s-ar autoincrimina”, a declarat avocatul.

Există însă o situație în care soțul și soția comit împreună infracțiunea. „În acest caz vor fi suspecți sau inculpați amândoi. În cazul în care soțul comite fapta și îi spune soției, aceasta din urmă are dreptul de a nu fi audiată. Dar dacă ea participă direct, va avea calitatea de suspect, alături de soț. Dacă soția este audiată în calitate de suspect, procurorii au de-a face cu o situație bivalentă: pe de-o parte, făcând-o suspect au incriminat-o și au posibilitatea să o audieze, pe de altă parte, tot ca suspect, ea are dreptul la tăcere”, a mai spus Daniel Briscan.

Schimbarea declarației unui martor pe parcursul procesului poate atrage încadrarea la mărturie mincinoasă, precizează avocatul. Cu alte cuvinte, dacă soția lui Gheorghe Dincă ori fiica lui renunță la dreptul de a nu da declarații în calitate de rude de gradul I, iar apoi nu spun adevărul ori omit detalii pentru a-l scăpa pe Gheorghe Dincă, ele pot fi acuzate ulterior de mărturie mincinoasă.