Echipele de anchetatori au depistat o fisura in conducta care alimenta cu gaz metan blocul din Zalau distrus de o explozie, in urma unei acumulari de gaze.
La insistentele procurorului-sef al judetului Salaj, Stana Pompilia, echipele de la E.On Gaz care au aparut vineri, la lasarea serii, in zona unde a avut loc explozia au inceput sa sape pentru a ajunge la conducta de alimentare a blocului distrus de explozie.
In jurul orei 21.20, un puternic miros de gaze naturale care venea dinspre conducta din fata scarii care a sarit in aer a atras atentia specialistilor. Dupa mai multe masuratori s-a stabilit ca este vorba despre o fisura in conducta, aflata la mai putin de zece metri de scara de bloc. Masuratorile au stabilit ca la mai mult de 12 ore de la explozie, in conditiile in care alimentarea cu gaze naturale a fost oprita la scurt timp dupa catastrofa, in zona exista o concentratie de gaz metan de 2-3%.
Reprezentantii E.On Gaz incercau sa sustina ca mirosul provine de la biocombustibilul prezent in natura, desi masuratorile indicau altceva. Specialistii au declarat pentru „Evenimentul zilei de duminica” faptul ca o concentratie de 4% intr-un mediu inchis ar duce la o explozie foarte puternica.
Anchetatorii au mai spus ca, dupa ce blocul va fi demolat, vor sapa in subsolul imobilului pentru a ajunge la conducta care alimenta scara blocului. Ei nu exclud ipoteza ca gazul metan sa se fi acumulat in subsolul blocului prin fisura descoperita vineri seara.
Au primit ton de fax
Ancheta efectuata pana in prezent a stabilit ca joi seara proprietara apartamentului cu numarul 11, Mariana Hidan, a sunat la numarul de telefon trecut pe factura de plata pentru a semnala existenta unui puternic miros de gaz metan care venea din subsolul scarii. Numarul trecut pe factura era insa un numar de fax.
Prim-procurorul judetului Salaj, Stana Pompilia, a declarat pentru EVZ ca anchetatorii au ridicat registrul cu apelurile primite de compania E.On Gaz pentru a verifica daca proprietarii blocului avariat, situat pe strada Voievod Gelu, au reusit sau nu sa vorbeasca cu cineva de la companie.
Demolarea va incepe luni Specialistii de la Inspectoratul de Stat in Constructii Cluj au stabilit ieri ca blocul trebuie demolat, intrucat structura de rezistenta a fost grav avariata si exista riscul prabusirii in orice moment. Din fericire, fata de momentul exploziei, constructia nu s-a mai deplasat, iar reprezentantii Primariei Zalau au luat decizia ca blocul sa fie demolat, incepand de luni dimineata.
Primarul Radu Capalnasiu a precizat ieri ca proprietarii apartamentelor avariate vor avea voie sa intre in bloc insotiti de un militar salvator, pentru a-si recupera o parte din bunurile de valoare, bani, bijuterii si acte. Locatarii vor trebui sa dea insa o declaratie pe proprie raspundere ca vor sa patrunda in cladirea distrusa. Edilul a mai spus ca imobilul va fi demolat perete cu perete.
Tot ieri, zece colegi si diriginta fetitei de 14 ani care si-a pierdut viata in deflagratie au venit si au aprins lumanari in fata blocului. Pregatiri pentru proces
Procurorul Rodica Vaida Pece, de la Parchetul Tribunalului Salaj, le-a promis oamenilor ca anchetatorii si specialistii din domeniu care lucreaza la elucidarea circumstantelor in care s-a produs acest eveniment vor face totul pentru stabilirea vinovatilor si ca acestia vor plati pentru ceea ce s-a intamplat la Salaj.
„Suntem la sfarsitul cercetarilor la fata locului, iar conducta se va ridica si se va duce la sediu pentru cercetari ulterioare si pentru a se stabili exact dimensiunile gaurii. Dosarul penal a fost deschis si inregistrat inca de vineri si s-au audiat locatarii. Am ridicat si alte probe de la fata locului, dar nu pot sa ma pronunt si sa spun cine sunt invinuitii”, a declarat procurorul-sef, citat de Agentia Mediafax.
Procurorul a anuntat ieri ca din concluziile preliminare ale anchetei rezulta ca o conducta de transport are o fisura pe unde s-au scurs cantitati mari de gaz. „Aceste infiltratii din subsolul imobilului au fost cauza exploziei”, a spus procurorul-sef.
Viceprimarul Zalaului, Dorel Labo, citat de Mediafax, a declarat ca ieri nu s-a putut efectua demolarea blocului si probabil nici astazi ea nu va avea loc, intrucat este asteptat sa soseasca in oras un specialist in constructii din Targu-Mures. Potrivit viceprimarului, nicio firma locala nu s-a angajat deocamdata sa demoleze imobilul. Pentru aceasta operatiune este necesara incheierea anchetei pe care Parchetul si Inspectoratul General al Politiei Romane au deschis-o in acest caz.
Blocul E24 din cartierul Dumbrava din Zalau a explodat vineri dimineata, la ora 8.00, din cauza unei acumulari de gaze in subsol. In urma incidentului si-au pierdut viata doua persoane, iar noua au fost ranite. Andrei Todea, prefectul judetului Salaj, a declarat ieri ca doar trei familii au solicitat locuinte de urgenta. Autoritatile au promis ca familiile din blocul distrus vor primi apartamente ANL.
Deocamdata, oamenii nu stiu cum se vor descurca pana atunci. Ei se pregatesc pentru un eventual proces cu E.On Gaz, compania de distributie in Regiunea Nord-Vest, si au recurs la serviciile unui cabinet de avocatura care sa le reprezinte interesele.
SPERANTA
Sora fetei ucise de explozie se simte bine
> Fata in varsta de 12 ani care a fost operata dupa ce a fost ranita in explozia de vineri dimineata se simte bine, iar functiile vitale sunt stabile. Ea este sora fetei ucise de deflagratie si a fost vizitata de familie, urmand sa fie externata in cel mult doua saptamani.
> Maria Tilea, directorul medical al Spitalului Judetean Salaj, a declarat ieri ca fata se simte bine si ca celelalte cinci persoane internate cu rani se afla in afara oricarui pericol.
„Fetita se simte bine in urma operatiei. Functiile vitale sunt stabile si speram sa-si revina cat mai repede. Este internata inca la sectia de Anestezie si Terapie Intensiva si este constienta. Ceilalti cinci oameni internati in urma exploziei aveau fracturi si rani ale epifizei, trebuiau sa ramana internati, dar starea lor evolueaza bine”, a declarat Maria Tilea, citata de Mediafax.
> Trei dintre cei opt raniti au parasit spitalul, iar ceilalti au ramas sub supraveghere medicala, doua persoane fiind internate la oftalmologie, doua la chirurgie si una la sectia de chirurgie pentru arsi.
TRAGEDII
Bilantul exploziilor provocate de acumularile de gaz 1. Bucuresti
> iunie 1998: O explozie produsa in subsolul unui bloc din cartierul Lacul Tei s-a soldat cu sapte morti si doi raniti grav.
> decembrie 1998: Doi morti, sapte raniti grav si 20 de familii evacuate dupa o deflagratie produsa la etajul intai al unui bloc de pe Bulevardul Dacia.
> aprilie 1999: Sase raniti grav, dintre care patru copii, in urma a doua explozii produse in doar cateva secunde la parterul unui bloc.
> iunie 2005: Patru persoane au fost ucise si alte cinci ranite in cartierul Colentina, intr-un atelier de incaltaminte, dupa o deflagratie provocata de o fisura a conductei Distrigaz.
2. Brasov
> septembrie 2002: O femeie a fost ucisa si cinci persoane ranite dupa o explozie produsa la parterul unei cladiri cu doua etaje.
3. CalarasiI
> noiembrie 2003: Sapte persoane au murit dupa o deflagratie produsa intr-un bloc.
4. Corabia
> septembrie 2007: Un barbat a suferit arsuri grave in urma unei explozii produse in apartamentul sau. Cercetarile pompierilor au indicat drept cauza o acumulare de gaze.
Sursa: EVZD