Există o câmpie în Franța, la granița cu Germania, între Munții Vosgi și Pădurea Neagră, unde curge Rinul, care poartă numele de Alsacia. Renumită pentru castelele sale, vinul și catedrala din Strasbourg, poziționată în inima Europei, regiunea are o importanță culturală și economică specială.
De-a lungul istoriei sale, această regiune, a făcut obiectul revendicărilor și conflictelor dintre Franța și Germania. Adesea, alsacienii și-au schimbat naționalitatea din cauza invaziilor. Este, de asemenea, un pământ al suferințelor, un pământ al celor care au murit pentru idealuri, dar nu pentru cele proprii... La fel ca Lorena, Alsacia a suferit în special pe perioada primului război mondial. Aici, de-a lungul Vosgilor, a fost un front de luptă, unde bătăliile au fost acerbe și mortale.
În 1916, România a intrat în război împotriva Triplei Alianțe. Mulți soldați au fost luați prizonieri și s-au alăturat taberelor, în Polonia, în Prusia, dar și în Alsacia. Au fost folosiți pentru a construi linii de cale ferată menite să alimenteze frontul. Din cauza condițiilor precare și a unui climat deosebit de nefavorabil în iarna anului 1916 - 1917, mulți dintre ei au murit pe pământul alsacian.
Mormintele românilor și comitetul din Alsacia
După război, rămășițele acestor soldați au fost transferate în necropole create special pentru ei. Comitetului pentru amenajarea și îngrijirea mormintelor prizonierilor români din Alsacia, cu sprijinul reginei Maria a României, au avut grijă ca aceștia să primească un loc de veci demn de sacrificiul lor.
În 1924, în Soultzmatt, a fost inaugurată prima necropolă. Mijloacele de cercetare ale vremii nu făcuseră posibilă identificarea oficială a tuturor acestor bărbați. Unii dintre ei au fost îngropați ca niște necunoscuți, alții nu sunt identificabili deoarece indicațiile de pe mormânt sunt false ...
O sută de ani mai târziu, un istoric alsacian a decis să depună toate eforturile pentru a-i identifica pe acești bărbați, pentru a le reda identitatea și, mai ales, pentru a permite familiilor să le cunoască destinul și locul în care se odihnesc. Comitetul alsacian al mormintelor românești s-a autosesizat, și un grup de voluntari muncește din greu pentru a descoperi soarta a aproape 1.300 de prizonieri români de război care au murit în Alsacia pentru patria lor.
Prima parte a identificării mormintelor se apropie de sfârșit și acum urmează să luăm legătura cu urmașii acestor eroi. Vă vom prezenta periodic destinul unui prizonier și vă vom invita să folosiți toate mijloacele moderne pentru a ne ajuta să-i găsim familia. Rețelele sociale, mass-media, internetul sunt instrumente fabuloase atunci când sunt utilizate cu înțelepciune!
Pentru început vă vom prezenta povestea unui soldat necunoscut. Continuare pe rfi.ro