Numărul angajaţilor care au aderat la un fond de pensii privat obligatoriu (Pilonul II) depăşeşte 1,5 milioane de persoane, ceea ce reprezintă circa 45% din totalul persoanelor eligibile, respectiv circa 3,4 milioane de persoane, a declarat, ieri, Besim Jawad, directorul general al Interamercian Pensii.
„Conform datelor oficiale, peste 1,16 milioane de persoane au aderat la Pilonul II, dar credem că numărul celor care au semnat un contract de adeziune este mult mai ridicat, pentru că administratorii nu au centralizat toate cererile“, a spus Jawad.
El a adăugat că, în condiţ iile în care aproape jumătate din numărul persoanelor eligibile a aderat, este puţin probabil ca ierarhia pe Pilonul II să cunoască schimbări profunde până la finele campaniei de aderare.
„Aşa cum s-a întâmplat şi în alte state unde reforma pensiilor a început, piaţa de profil este dominată de câţiva jucători, iar cei care au intrat pe Pilonul II relativ târziu nu au prea multe şanse să atragă un număr suficient de adeziuni pentru a rezista pe acest segment de pia- ţă“, a apreciat reprezentantul Interamerican Fond de Pensii. Potrivit legii, un fond de pensii trebuie să aibă minimum 50.000 de participanţi şi se constituie prin contract de societate civilă.
Numă- rul minim de participanţi prevăzut trebuie realizat în perioada primilor trei ani de la data constituirii fondului de pensii. Unii au aderat la două fonduri Campania de aderare la Pilonul II a început pe 17 septembrie şi se va încheia pe 17 ianuarie 2008. Primele trei locuri după numărul de adeziuni, conform primului clasament furnizat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) la începutul acestei luni, erau ocupate de ING, AVIVA şi Generali.
Fondul de Pensii Interamerican se situa atunci pe locul patru. În acest moment, după primele cinci săptămâni ale campaniei ini- ţiale de aderare, fondul Interamerican a atras peste 100.000 de participanţ i. Următorul clasament va fi comunicat de către CSSPP zilele următoare.
Jawad a mai spus că Interamerican a consemnat o rată a dublei semnături (n.r. - angajaţi care au aderat la două fonduri diferite de pensii) de 2,5% din totalul adeziunilor după a doua rundă de validare a semnăturilor pentru Pilonul II. El a apreciat că actuala legislaţie nu previne fenomenul dublei semnă turi. „Aş putea spune că, în anumite situaţii, chiar o încurajează. Cel mai corect ar fi ca în procesul de validare a unei semnături să primeze data când a fost semnat contractul de aderare“, a continuat el.