Pe măsură ce se apropie prima aniversare a invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, războiul se află la o răscruce, recunosc aliații Kievului, care încearcă să accelereze livrările de arme și muniție pentru a contracara planurile Moscovei.
"Trei sute de mii de soldați pre-poziționați în Rusia, o iarnă mai blândă decât se prevedea și o linie de front foarte activă, cu foarte multe victime, în special în Bahmut, unde forțele ucrainene se apără cu dinții și unghiile împotriva forțelor ruse", rezumă "La Libre Belgique", într-un articol care trece în revistă situația din Ucraina.
Totul indică faptul că războiul este pe cale să intre într-o nouă fază, după câteva luni de stagnare. Potrivit informațiilor occidentale, citate de "Financial Times", "Rusia adună avioane și elicoptere în apropierea graniței cu Ucraina", înainte de a lansa o ofensivă majoră.
"Avem o fereastră scurtă de timp pentru a-i ajuta pe ucraineni să se pregătească pentru o ofensivă", a spus un înalt oficial al administrației americane. "Forțele terestre ruse fiind epuizate", analizează el, Moscova se îndreaptă, fără îndoială, spre o "luptă aeriană". "Dacă ucrainenii vor să supraviețuiască, vor trebui să aibă cât mai multe capacități de apărare aeriană și muniție posibil", adaugă el.
La rândul lor, serviciile norvegiene de informații, citate de "El País", afirmă că "o parte din capacitatea nucleară rusă a fost dislocată pe nave și submarine de suprafață ale Flotei Nordului", situate în Oceanul Arctic. Potrivit cotidianului spaniol, trebuie să ne întoarcem "la Războiul Rece pentru a ne aminti de plecarea navelor de război înarmate cu bombe nucleare din portul Severomorsk". Totuși, acolo, în Peninsula Kola, forțele terestre au fost "reduse la o cincime din puterea lor de dinainte de război" pentru a permite întărirea diviziilor din Ucraina.
În fața acestor amenințări tot mai mari, cele 54 de națiuni occidentale ale grupului de contact reunite marți la Bruxelles, sub președinția secretarului de stat american pentru apărare, Lloyd Austin, au asigurat din nou cu privire la sprijinul lor neclintit pentru Kiev. Austin a pledat pentru eforturile de a se concentra pe "cele mai stringente nevoi", care în acest moment nu includ furnizarea de avioane de luptă, ci, relatează "The New York Times", "antrenamentul pentru manevre tactice", pentru a "contura câmpul de luptă" și "a reduce dependența de muniția de artilerie".
Rusia rămâne agresivă
Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, "rata consumului de muniție de către ucraineni este mai mare decât rata producției" aliaţilor. În ceea ce privește Rusia, aceasta trage "în medie,20.000 de piese de artilerie pe zi" sau "echivalentul producției lunare europene",a avertizat premierul estonian Kaja Kallas în timpul unei întâlniri cu mai multe mass-media, printre care şi "La Libre Belgique".
La rândul său, Volodimir Zelenskyi a subliniat importanța vitezei, care "salvează vieți […], care readuce securitatea". Rusia rămâne agresivă "pentru că știe că lumea este și mai puternică, dar are nevoie de timp pentru a-și consolida puterea", a spus el în alocuţiunea sa nocturnă, raportată de "Kyiv Independent", referindu-se în continuare la acorduri pentru "mai multe sisteme de apărare aeriană, mai multe tancuri, mai multă artilerie și obuze".
Aceste cereri ucrainene, repetate în mod regulat, devin din ce în ce mai insistente pe măsură ce trupele ruse câștigă teren la Bahmut, unde situația este, potrivit președintelui ucrainean, "extrem de dificilă". Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, nu se înșală în acest sens, afirmând într-o postare pe Telegram, citată în raportul zilnic al "The Guardian", că, chiar dacă "Bahmut nu va fi luat mâine, […] mașina de tocat carne funcționează".
"Să mori la Bahmut sau să te retragi, o dilemă crudă", titrează cotidianul elvețian "Le Temps", al cărui corespondent în Ucraina tocmai s-a întors de pe front. Boris Mabillard raportează dificultăți în investigarea la fața locului, "autoritățile le interzic jurnaliştilor accesul în zonă, spitale, morgi, la paramedici și medici până cel puțin pe 24 februarie", pentru a ascunde "carnagiul" în curs, potrivit courrierinternational.com
Jurnalistul elvețian a putut vorbi în continuare cu Iurii Sak, principalul consilier al ministrului ucrainean al Apărării, care nu intenționează să renunțe la un metru de pământ. "De luni de zile, am auzit că Bahmut este pe cale să cadă, dar forțele noastre rezistă", justifică el. "Dacă i-am fi ascultat pe prezicători la începutul invaziei, ne-am fi predat. Este adevărat pentru fiecare localitate, ca și pentru întreaga Ucraina: nu vom ceda nimic și, mai presus de toate, nu vom face din Bahmut un cadou pentru Putin".
(Traducerea Rador)