În Anul Astronomiei, se cere exhumarea lui Galilei

Oamenii de ştiinţă doresc să răspundă la trei dintre întrebările legate de Galileo Galilei şi cer exhumarea acestuia în scopul efectuării de teste ADN.

Datele despre celebrul astronom arată că acesta avea grave probleme de vedere. Aceasta ar putea fi şi exlicaţia pentru descrierea greşită a planetei Saturn, despre care Galilei a scris că avea protuberanţe, în loc de inelele care înconjoară planeta.

Totuşi, Galilei a apreciat corect că Pământul orbitează în jurul Soarelui, a descoperit sateliţii de mari dimensiuni ai lui Jupiter, a văzut "mările" şi munţii selenari şi a analizat petele solare, fiind omul decisiv în dezvoltarea astronomiei.

Vederea slabă i-a limitat cercetarea? Dar cum tocmai un om cu o vedere slabă a reuşit să facă aceste descoperiri senzaţionale? Şi, mai mult, este posibil ca starea vederii să fi denaturat sau limitat cercetările sale?

"După ce a făcut legendarele descoperiri, Galilei le-a scris prietenilor şi rudelor despre problemele de vedere şi dificultăţile pe care le întâmpină în studierea astrelor din cauza acestora", spune Paolo Galluzzi, directorul muzeului de istorie şi ştiinţă din Florenţa şi cel care a cerut exhumarea lui Galilei.

Acesta a adăugat că există date care atestă că, în ultimii ani de viaţă, celebrul astronom şi fizician italian, cu vedera din ce în ce mai slabă, era asistat de unul dintre discipolii săi, Vincenzo Viviani.

În urma unui conflict cu Biserica Catolică, Galilei a fost aproape de a fi pe rug. Apoi, a fost condamnat pe viaţă, dar pedeapsa i-a fost din nou schimbată, fiind arestat la domiciliu. A murit în 1642, cu doar o lună înainte de a împlini 78 de ani.

Cine este femeia îngropată lângă Galilei?

Încă o dilemă a apărut atunci când rămăşitele savantului au fost mutate la bazilica Sfânta Cruce, din Florenţa. Atunci s-a constatat că lângă el fusese îngropată o femeie, despre care se presupune că ar fi fiica sa cea mare, Virginia, decedată la vârsta de 33 de ani. Totuşi, nimeni nu poate spune clar cine este acea femeie.

2009 a fost declarat Anul Astronomiei, pentru a celebra cele patru secole trecute de la publicarea "Nuova astronomia" (Astronomia nouă"), scrisă de Galileo Galilei.

Sursa: The Guardian