Aproximativ 200.000 de români ajung anual pe insulele grecești pentru a-și petrece concediul. Hotelierii greci îi iubesc pe clienții din spațiul mioritic pentru că aceștia sunt risipitori și cheltuiesc peste medie
Deși din cei peste 20 de milioane de turiști care ajung anual în Grecia, românii reprezintă cam 1% din acest total, conaționalii rămân mereu în memoria agențiilor de turism și a hotelierilor din patria filosofiei. Asta pentru că majoritatea nu încearcă să se întoarcă acasă cu bani și își cheltuiesc tot bugetul. “Ca și comportament, turiștii noștri sunt diferiți față de polonezi, bulgari și chiar și față de nordici. Dacă cei din alte țări evită să meargă la barurile din hotel și se duc să cumpere o bere la 80 de eurocenți de la supermarket, românul dă șase euro pe aceeași bere ca s-o bea în restaurant. Românul vrea să se simtă rege când merge în concediu. Seamănă cu britanicii și rușii. Atitudinea asta place hotelierilor greci care s-au îndrăgostit de clienții din România”, ne spune un ghid cu o vechime de peste 15 ani în Grecia.
Reprezentanții Paralela 45 ne-au confirmat că turiștii români, pe lângă banii plătiți pe cumpărarea vacanței, care pleacă de la 500 de euro, mai “aruncă” câteva sute de euro, cheltuieli care constau în excursii opționale, masa la taverne, cumpărături, cadouri, etc. Clienții Prestige Tours cheltuiesc 250 de euro doar pe excursii opționale. Și vânzătorii greci de la magazinele duty-free din aeroporturi recunosc ușor turiștii români. Pe aeroportul din Rhodos, după un șir de trei familii care au cheltuit între 200 și 400 de euro în acest tip de magazin, vânzătorul grec întreabă fără să audă vreo iotă de română. “Sunteți din România, nu?” La care clientul îi răspunde cu un Yes plictisit. Mika, așa cum s-a recomandat vânzătorul, își explică imediat intuiția: “Românii și rușii cheltuie cel mai mult la magazinele noastre”.
Românii, nu evită cinci stele
Unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din Grecia este Atrium Platinum din Insula Rhodos, aici camerele au piscină în cameră, iar lobby-ul reprezintă nivelul cel mai înalt al hotelului de unde se coboară spre etaje. “Am inaugurat acest hotel de trei ani și avem foarte mulți români care se cazează aici. De fapt, atragerea românilor este un o țintă pentru noi în contextul în care numărul turiștilor ruși a scăzut foarte mult în acest an”, ne precizează Georgios Matsigkos, administratorul hotelului și cel care deține funcția de președinte al Asociației Hotelierilor din Rhodos.
De altfel, acesta susține că față de 2014 numărul românilor care au ajuns în Rhodos a crescut cu 46%. Reamintim că destinația turistică este dintre cele mai greu accesebile românilor, pentru că se află la extremitatea sudică a Greciei, la limita cu Turcia, aici se poate ajunge doar cu avionul.
“În anul 2013 am avut 10.746 de români, anul trecut cifra a crescut la 13.446. În acest an, până în iunie (n.r. – adică până la începerea sezonului estival) au ajuns în Rhodos 3.299 de turiști români. Este o creștere de 46% față de anul trecut, când până la aceeași dată sosise la noi pe insulă 2.467 de români”, precizează Georgios Matsigkos.
foto: Georgios Matsigkos
Unde se duc românii
Turoperatorii români estimează că anul acesta vor merge în Grecia peste 120.000 de români doar cu cursele de charter. “Estimăm că 120.000 de români și-au petrecut vacanța în Vechea Eladă în 2015. Asta după ce anul precedent s-a înregistrat cam 100.000 - 110.000 în anul precedent. În aceste cifre intră întreaga piață, cu toți turoperatorii cu chartere pe Grecia”, ne-au transmis reprezentanții Paralela 45, unul dintre cei mai importanți și vechi turoperatori autohtoni. La cei 120.000 de români care ajung cu avionul în patria lui Arhimede, specialiștii în turism estimează că alți 80.000 de români ajung în Grecia cu mașina, organizându-și concediul în mare parte, pe cont propriu fără a mai apela la o agenție de turism.
Între 5.000 și 15.000 de turiști din țara noastră duc în Vechea Eladă fiecare din turoperatorii autohtoni. Spre exemplu, Cocktail Holidays estimează un număr de 10.000 de români care și-au cumpărat vacanța de la această agenție, iar Prestige Tours a adunat 7.000 de vacanțe.
Zakynthos și Creta
“Turoperatorul Cocktail Holidays trimite anual în jur de 10.000 de turiști pe zborurile charter din Grecia: spre Corfu, Creta – Chania, Creta – Heraklion, Kos, Mykonis, Naxos, Rodos, Santorini, Zakynthos), operate din București, Cluj-Napoca și Iași. La aceștia se adaugă și cei care cumpără din agenție doar cazarea, dar își asigură transportul”, ne-au precizat reprezentanții agenției. Și românii care își rezervă vacanțele prin Paralela 45 și Prestige Tours au tot aceleași preferințe.
Dragoș Stanciu lucrează în domeniul IT și merge, în fiecare an, de aproape opt ani în concediu în patria filosofiei. “Aleg Grecia din mai multe motive: este liniște, apa este curată, peisajele de pe insule sunt fantastice, serviciile în hoteluri sunt bune, mâncarea nu e stricată, nu e muzică pe plaja, orașele sunt curate. Dar din toatem recunosc ca plajele unice și peisajele sunt pe primul loc”, spune acesta.
Preferă sejurul de șapte zile
“Cel mai popular este sejurul de șapte nopți, dar avem din ce în ce mai mulți doritori pentru vacanțe de 14 zile”, ne-au transmis agenții de la Cocktail Holidays. Turiștii plătesc în medie agenției pentru un pachet de șapte zile, cu zbor charter, cu toate taxele incluse în jur de 520 de euro/persoană.
Reprezentanții Paralela 45 confirmă și ei că tariful mediu pentru sejururi este de 500 de euro. În schimb, la Prestige Tours, pachetul mediu ales de români este de aproximativ 600 de euro, cu bilet de avion, cazare la hoteluri de patru stele, transfer aeroport – hotel – aeroport, asigurare medicală și storno, asistență turistică, la care se adaugă.
Rușii au dat țeapă, nordicii au fost cu onoarea
Deși știrile negative despre Grecia au explodat în mass-media internațională, turismul o duce aproape la fel de bine ca anul precedent, când s-a raportat o cifră record de turiști: 22 de milioane. La Kipriotis, pe insula Kos, situată la două ore de Rhodos, toate camerele sunt ocupate. “Hotelul nostru este plin. Nu este niciun loc liber. Explicația? În ciuda știrilor ciudate despre Grecia, noi aveam locurile rezervate încă de anul trecut. Lucrăm cu turperatori din Peninsula Scandinavică și majoritatea clienților noștri vin de acolo", spune conducerea hotelului.
Mai mult, Georgios Matsiktos spune că și-a recuperate o parte din deficitul de turiști din Rusia cu turiști din România. “Avem acorduri cu foarte mulțI turoperatori din România, această piață a devenit importantă pentru noi”.
Dacă turiștii români încep să devină din ce în ce mai importanți pe insulele Eladei, statul grec a ajuns să fie comoara pentru turoperatorii români. “Grecia reprezintă cea mai importantă destinație pentru o agenție, din punct de vedere al numărului de români care își fac vacanța aici. Deși, ca și profitabilitate, Turcia ocupă primul loc”, ne-a precizat Florin Popescu, sales director în cadrul Paralela 45.