Dezvoltarea energiei din surse regenerabile, în speţă a energiei eoliene, va avea în 2011 o influenţă în preţul energiei de 7 lei/MWh, faţă de 2,85 lei în acest an, ceea ce înseamnă mai mult decât o dublare, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Lungu a menţionat că acest impact nu înseamnă neapărat o scumpire a energiei la consumatorul final.
El a precizat că această influenţă de 7 lei/MWh se va realiza în condiţia în care se va menţine ajutorul acordat producătorilor de energie verde de 1 certificat pentru fiecare MW şi nu două certificate verzi aşa cum este stabilit prin noua lege de sprijinire a energiilor regenerabile, care aşteaptă avizul Comisiei Europene pentru a putea intra în vigoare.
Dacă se vor acorda două certificate verzi, impactul va fi de 13-14 lei. Comparativ în 2010 influenţa în preţul energiei electrice este de 2,85 lei/MWh, potrivit calculelor AFEER.
În perioada 2005-2009, influenţa a fost următoarea:
- 2 bani/MWh în 2005
- 8 bani/MWh în 2006
- 34 bani/MWh în 2007
- 48 bani/MWh în 2008
- 1,21 lei/MWh în 2009
"Acestea sunt influenţele în preţul energiei electrice şi nu reprezintă o creştere a preţului la consumatorul final, întrucât Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei poate compensa într-un fel acest impact", a spus Lungu, la seminarul The Future of Energy, organizat astăzi în Capitală.
El nu a putut preciza ce impact ar avea producţia de energie din resurse regenerabile asupra preţului reglementat al energiei electrice furnizate în special consumatorilor casnici. Lungu a estimat că, la un preţ mediu al electricităţii furnizate consumatorilor casnici de 400 de lei/MWh, un adaos de 7-8 lei, generat de energia verde, ar însemna o creştere de 2-3%.
''Părerea mea este că ANRE va găsi soluţia să nu transfere direct aceste costuri consumatorului casnic. Se pot face schimbări de mixuri de resurse energetice (termo, hidro şi nucleare, n.r.)care să conducă la menţinerea preţurilor. Cel puţin, pentru 2010 nu s-a mărit preţul'', a adăugat Ion Lungu.
Potrivit preşedintelui AFEER, energiile regenerabile nu sunt ieftine, ci, în această etapă, sunt încă scumpe, iar cei care le vor plăti vor fi, evident, consumatorii finali. Pe de altă parte, o dată cu dezvoltarea cercetării, vor fi create tehnologii tot mai eficiente.
3.700 MW pentru parcuri eoliene
Marian Cernat, director în cadrul Transelectrica, spune că, până acum, s-au semnat contracte de racordare la reţea pentru parcuri eoliene, care totalizează 3.700 MW, în timp ce sunt acordate avize de racordare pentru 4.600 MW.
În plus, se află în diverse faze de studiu proiecte care cumulează 11.000 MW, iar cererile totale depăşesc 31.000 MW.