În 1993, se fuma enorm la negru. Țigareta 1, primul scandal de corupție de după 89, rezolvat ”cu batista pe țambal”

Primul scandal de corupţie de mare anvergură din România postdecembristă a fost „Ţigareta”. Prima, adică Țigareta 1. În 1993, 22 de persoane erau acuzate de contrabandă de țigări. Cetățeni arabi, vameși și comisari ai Gărzii Financiare în frunte cu șeful de la acea vreme, generalul în rezervă Gheorghe Florică, erau cercetați pentru trafic cu țigări.

”Era o perioadă când traficul de țigări era la niște cote extraordinar de mari și se știa acest lucru.. se căutau metode pentru stârpire pentru că aduceau prejudicii foarte mari bugetului național”, declara Costin Georgescu, fost director SRI (1997-2000).

Treabă siriană?

Presa scria că lider al afacerii era sirianul Jamal Al-Atm, care a reușit să fugă din ţară înainte de declanşarea scandalului. El a fost judecat în lipsă. Potrivit rechizitoriului, au fost introduse în ţară, cu documente false, 24 de containere cu ţigări prin Portul Constanţa.

Prejudiciul stabilit era de peste 27 de miliarde de lei vechi. Iniţial, singurii arestaţi au fost doi oameni de afaceri români care i-au ajutat pe șefii rețelei să-și deruleze afacerile murdare, dar și doi cetățeni sirieni.

După un timp, s-au alăturat şi ei celor judecaţi în stare de libertate şi procesul a continuat. După ani buni de judecată, procesul a ajuns la final.

Jamal al-Atm a fost condamnat la nouă ani şi jumătate, generalul Florică la şase ani şi patru luni, iar ceilalți implicați au primit condamnări mai mici sau cu suspendare.

Valul doi

Mai târziu, se dezvăluia că și alți contrabandiști sunt cuprinși în acest dosar răsunător. Apar nume grele: Zaher Iskandarani, Omar Hayssam, Mike şi Elie Nassar.

Potrivit presei, la vremea respectivă, fraţii Nassar se bucurau de protecţia structurilor informative ale MApN, în timp ce Zaher Iskandarani avea relaţii puternice cu politicieni, dar şi cu personaje- cheie din Direcţia Generală a Vămilor şi Garda Financiară. Au fost rostite nume foarte grele în această afacere: Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Florin Georgescu, dar cu toții au negat vehement orice contact cu sirienii.

Plata în țigarete

Într-un depozit din Bucureşti al Armatei erau găsite baxuri de ţigări Kent, de contrabandă, ale fraţilor Nassar. Conform unor dezvăluiri ulterioare, autoritățile aflau cu stupoare că între fraţii Nassar şi Regia Romtehnica exista un contract. La un moment dat, cele două părţi conveniseră asupra unei modalităţi alternative de plată a armamentului care era livrat afaceriştilor arabi: în locul ultimei tranşe din bani, libanezii urmau să livreze baxuri cu ţigări.

Baxurile libanezilor erau puse la păstrare în depozitele militare din Clinceni şi Calea Plevnei.

La rândul lor, fraţii Nassar au făcut tot felul de dezvăluiri care îl incriminau pe Iskandarani. Astfel, acesta a intrat în vizorul autorităţilor ca urmare a implicării în contrabanda cu ţigări, prin firme înregistrate în Cipru, Republica Moldova şi Bulgaria.

Să fi avut Virgil Măgureanu vreun amestec?

În faţa instanţei au mai apărut oameni din eşalonul doi. Generalul-maior Valeriu Ursu, director general al Regiei Romtehnica pe atunci, colonelul Teodor Bălan. Dar și colonelul Ion Pântece şi maistrul militar Ion Mândruţă. Toţi au primit condamnări cu suspendare. Elie Nassar a fost arestat pentru o scurtă perioadă, dar imediat după ce a fost eliberat, el și fraele lui s-au mutat la Moscova. În martie 2002, Mike Nassar a fost asasinat în Brazilia.

Conform hotnews.ro, cu patru ani înainte de a muri, Nassar ar fi apucat să declare urmatoarele:”Mă voi răfui personal cu Virgil Măgureanu. Dar numai în afara granițelor României. Deocamdată, el și cu Wael El-Ghadban mi-au luat șase milioane de dolari. Dar există multe mijloace să-i recuperez, știu eu cum. Eu afirm cu toată responsabilitatea că el este vinovat”, a spus Mike Nassar.