Împrumutul României, în atenţia Consiliului European

Comisia Europeană (CE) a propus azi Consiliului European acordarea unui împrumut pe termen mediu de cinci miliarde de euro României, în cadrul programului multilateral de finanţare de până la 20 de miliarde de euro convenit cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit unui comunicat de presă al CE.

Acordarea finanţării este condiţionată de implementarea unui program economic cuprinzător de către autorităţile din România.

"Asistenţa UE pentru România subliniază solidaritatea noastră cu statele membre. În schimb, România trebuie să aplice reforme bugetare, financiare şi structurale pentru a readuce economia pe o bază solidă şi sustenabilă", a declarat comisarul pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Plata în tranşe

Asistenţa financiară se va plăti în maximum cinci tranşe în următoarele 24 de luni, eliberarea acestora fiind condiţionată de implementarea unui amplu program de politici economice. Obiectivul programului este de a ajuta economia să facă faţă presiunilor pe termen scurt asupra lichidităţii, ameliorând în acelaşi timp competitivitatea şi susţinând corectarea ordonată a dezechilibrelor pe termen mediu, şi deci de a reaşeza astfel economia ţării pe baze solide şi durabile.

Economia românească are nevoie de credibilitate

Un element-cheie al pachetului de politici economice îl constituie o consolidare fiscală imediată şi susţinută, menită să limiteze deficitul bugetar la 5,1 % din PIB în 2009 şi să asigure reducerea acestuia până sub pragul de 3 % din PIB în 2011. Pentru atingerea acestor obiective, se vor lua măsuri de îmbunătăţire a credibilităţii şi previzibilităţii politicii bugetare, aşa cum s-a solicitat şi în recomandarea de politică adresată României de Comisie, în iunie 2008.

Condiţiile legate de aceste politici vor fi stabilite mai detaliat într-un memorandum de înţelegere care se va încheia în curând cu autorităţile din România. În colaborare cu Comitetul economic şi financiar, Comisia va monitoriza regulat şi îndeaproape implementarea întocmai a condiţiilor de politică economică asociate asistenţei financiare şi poate solicita măsuri suplimentare dacă şi când circumstanţele o vor impune.

Sprijinul financiar pe termen mediu se adaugă fondurilor comunitare pre- şi postaderare estimate la circa 3 % din PIB-ul României atât pentru 2009, cât şi pentru 2010. În plus, în 2009, România va beneficia de o creştere echivalentă cu 0,2 % din PIB a plăţilor în avans din fondurile structurale, în cadrul Planului european de redresare economică.

CITIŢI ŞI: Avem avizul FMI pentru împrumut

Măsurile Guvernului după acordul de împrumut