Impozitul se ieftineşte la casele mari, dar se scumpeşte la apartamente
- Ioana Tomescu
- 28 iulie 2014, 19:50
Începând cu anul viitor, impozitul pe locuinţe va creşte pentru toate apartamentele din blocuri cu peste trei etaje şi opt apartamente şi cu câteva zeci de lei pentru locuinţele din clădiri vechi de peste 30-50 ani şi va fi redus pentru locuinţele spaţioase, mai mari de 150 metri pătraţi.
Aceste modificări sunt incluse în ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal, redactat după retragerea de pe site-ul Ministerului Finanţelor şi obţinut de Mediafax.
Potrivit gandul.info, în cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii se calculează prin înmulţirea mai multor elemente care determină particularităţile clădirii (suprafaţă, tipul clădirii, zona în care se află). Mai departe, valoarea impozabilă este ajustată în funcţie de rangul localităţii şi zona în care se află clădirea, coeficienţi stabiliţi prin lege.
Noua formulă a Codului Fiscal urmează să elimine facilităţile de care beneficiază anumite tipuri de locuinţe, ceea ce va duce la creşterea impozitelor pentru anumite tipuri de locuinţe (blocurile mari şi clădirile vechi) şi scăderea impozitelor pentru locuinţele mai mari de 150 de metri pătraţi.
Potrivit calculelor rezultate din aceste noi prevederi ale Codului Fiscal, rezultă că persoanele care locuiesc într-un bloc cu mai mult de opt apartamente şi trei etaje vor datora cu 10 lei în plus la impozit. De asemenea, proprietarii de locuinţe din clădiri vechi vor plăti, de anul viitor, un impozit mărit cu câteva zeci de lei. Nu în ultimul rând, proprietarii de case cu suprafaţă mare vor plăti începând cu anul 2015 un impozit mai mic comparativ cu cel din prezent.
De asemenea, potrivit noului Cod Fiscal, persoanele care deţin mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar.