Creşterea numărului falimentelor, şomerilor şi înmulţirea firmelor care vor lucra la negru sunt concluziile comune exprimate de reprezentanţii industriilor de profil, intervievaţi de evz.ro, cărora urmează să li se aplice impozitul forfetar.
Industria turismului
Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Daniel Vasilescu, consideră că veniturile statului se vor diminua dacă impozitul forfetar se va aplica în mod egal tuturor unităţilor hoteliere şi restaurantelor.
Şi asta pentru că, în acest moment, impozitele plătite de marile hoteluri sunt mult mai mari decât contribuţia fixă pe care ar urma să o plătească ca urmare a aplicării impozitului forfetar.
Totodată, în cazul unităţilor mici de cazare, precum pensiunile sau restaurantele, se va înmulţi numărul falimentelor sau numărul celor care vor lucra la negru, susţine Vasilescu.
El mai spune că, în cazul în care un agent economic nu înregistrează profit, acest lucru se poate întâmpla din următoarele cauze:
• Face cheltuieli care nu sunt legate de activitatea desfăşurată • Nu declară toate veniturile • A lucrat corect şi nu îi mai rămân bani pentru plata impozitului
În ceea ce priveşte situaţia actuală a agenţilor economici care au ca obiect de activitate turismul, Vasilescu spune că ei realizează încasări cu până la 30% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar încă nu se înregistrează pierderi.
IT
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (APDETIC), Valentin Negoiţă, susţine că aplicarea acestui impozit, în sumă fixă pentru toate companiile, este o măsură discriminatorie.
Negoiţă spune că firmele mici vor fi înlăturate de pe piaţă, odată cu aplicarea impozitului forfetar.
La rândul său, reprezenatantul APDETIC spune că va creşte atât numărul companiilor, cât şi al angajaţilor care vor lucra la negru.
Pe de altă parte, în industria IT nu falimentul va fi fenomenul caracteristic acestei perioade, ci fuziunile şi achiziţiile de companii.
Astfel, prin acest fenomen, firmele îşi vor reduce costurile administrative, precum celel legate de birouri sau angajaţi, plătind totodată un singur impozit către stat.
Preşedintele Asociaţiei a mai spus că veniturile în această industrie sunt mai mici cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Industria alimentară
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, spune că aplicarea impozitului forfetar va scoate la suprafaţă mai multe firme care lucrează la negru.
Totodată, companiile vor fi nevoite să scadă o serie de costuri pentru a putea plăti acest impozit fix, constituit ca o cheltuială suplimentară.
“ Vor fi reduse costurile cu materia primă, vor scădea salariile şi numărul de angajaţi“, afirmă Dragoş Frumosu.
Mai mult, acesta consideră că impozitul fix va creşte evaziunea fiscală, va duce la majorări de preţuri, dar şi la creşterea numărului de falimente. Agenţiile imobiliare
Transformarea agenţiilor imobiliare cu un singur angajat în persoană fizică autorizată, aceasta va fi soluţia pe care o vor adopta cei mai mulţi dintre agenţii imobiliari, pentru a evita impozitul forfetar, consideră preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare, Ruxandra Cleciu.
Aceasta mai spune că, în condiţiile în care piaţa imobiliară se confruntă cu o perioadă dificilă, nu este momentul aplicării impozitului forfetar. Cleciu susţine că, dintre toate domeniile de activitate cărora li se va aplica impozitul fix, agenţiile imobiliare vor fi cele mai afectate, pentru că piaţa merge prost din punct de vedere al tranzacţiilor şi al cifrei de afaceri.
Impozitul forfetar Firmele care îşi desfăşoară activitatea în peste 20 de domenii, printre care comerţ, turism sau transport, ar putea plăti un impozit fix de minimum 6.500 de lei pe an, la care se adaugă o contribuţie de cel puţin 0,5% din cifra de afaceri realizată.
Alte companii care vor fi taxate cu impozit forfetar:
- firmele care fac tranzacţii imobiliare,
- închiriere şi leasing,
- investigaţii şi protecţie,
- comerţ cu excepţia celui cu maşini şi motociclete,
- transporturi rutiere,
- producţia alimentelor şi a băuturilor,
- hoteluri, pensiuni şi restaurante,
- serviciile informatice, juridice, contabile, de management, consultanţă, arhitectură şi inginerie, analiza tehnică şi secretariatul
- agenţiile turistice, touroperatorii, serviciile turistice,
- activităţile sportive şi recreative.
CITIŢI ŞI: DEZBATERE EVZ: Este impozitul fix o soluţie bună pe timp de criză?
"Închid afacerea, să-mi dea statul bani"