Impozitul de 3% pe afacerile microfirmelor ar putea reveni

Coaliţia de guvernare a cerut Ministerului Finanţelor să analizeze cum va arăta bugetul dacă va fi reintrodus acest bir.

În paralel, se pregăteşte înlocuirea impozitului minim cu forfetarul. Guvernul se pregăteşte să reintroducă impozitul de 3% pentru microîntreprinderi, după ce a decis să renunţe la acest regim special de taxare pentru firmele mici de la începutul acestui an.

Specialiştii din Ministerul Finanţelor au misiunea să facă, până săptămâna viitoare, estimările bugetare pentru eventualitatea în care va fi reintrodus acest impozit. "Cei de la Finanţe vor pregăti până luni, 27 septembrie, calculele privind impactul reintroducerii impozitului de 3% pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor.

Totodată, vor prezenta şi estimările privind reducerea veniturilor bugetare dacă se elimină impozitul minim", au declarat, pentru EVZ, surse din cadrul Coaliţiei de guvernare.

Discuţii de pe vremea lui Vlădescu

Acestea au propus înlocuirea impozitului minim cu o taxă pe cifra de afaceri a microfirmelor. Potrivit surselor citate, se discută şi o variantă în care de regimul special să beneficieze doar firmele care angajează şomeri. Decizia finală nu va fi luată săptămâna viitoare, susţin sursele.

Peste 90% din IMM-uri sunt microîntreprinderi. În această categorie intră companiile cu cel mult nouă salariaţi şi o cifră de afaceri de până la 100.000 de euro. Până la sfârşitul lui 2009, ele aveau posibilitatea de a alege fie să fie impozitate cu 3% pe cifra de afaceri sau cu 16% pe profit.

Oportunitatea revenirii la taxarea de 3% pentru microfirme a fost discutată de oamenii de afaceri cu fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu, ne-a spus Florin Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR).

În opinia sa, reintroducerea impozitului eliminat de la 1 ianuarie ar ajuta firmele mici, care ar fi taxate doar dacă înregistrează venituri şi în funcţie de cuantumul sumelor. Florin Pârvu critică dur impozitul minim care, spune el, a adus moartea unui mare număr de IMM-uri.

O altă variantă care se discută în Coaliţia de guvernare este cea enunţată recent de premierul Emil Boc: înlocuirea impozitului minim cu unul forfetar.

Florin Pârvu afirmă că impozitul minim, introdus în primăvara anului trecut, a adus bugetului mai multe pierderi decât încasări. "Din cauza concedierilor, guvernul a fost nevoit să plătească mai multe ajutoare de şomaj, au scăzut încasările din TVA şi din accize, s-au cheltuit bani pe reconversia profesională a şomerilor", explică reprezentantul CNIPMMR.

Forfetarul, greu de aplicat

Noul bir ar urma să se aplice asupra a 28 de domenii de activitate, printre care restaurantele, spălătoriile auto şi agenţiile de turism - domenii unde Fiscul consideră că se face cea mai mare evaziune. "E foarte greu de implementat un astfel de impozit. Nu poţi avea acelaşi nivel de impozitare la un restaurant din buricul Capitalei şi la unul de la periferia Bucureştiului", au precizat oficialii din Coaliţie. Emil Boc aşteaptă de la Finanţe o formulă prin care forfetarul să poată fi totuşi aplicat.

ISTORIC

Un impozit special pentru microfirme

Regimul special de taxare a microîntreprinderilor datează din anul 2001. Atunci, impozitul pe venit era de 1,5%. În 2006, microîntreprinderile au plătit un impozit pe venit de 3%.

În anul următor, cota a fost redusă la 2%, după care a urcat la 2,5% în anul 2008 şi la 3% în 2009. Regimul de taxare de 3% pe venit era avantajos pentru acele microîntreprinderi care realizează venituri mari şi au cheltuieli reduse.

Guvernul a decis să nu mai prelungească această facilitate pentru micile afaceri de la 1 ianuarie 2010.