Românii ar putea plăti taxe şi impozite locale cu până la 50% mai mari. Şi chiar şi în interiorul unei localităţi taxele ar putea creşte mai mult în cartierele de lux decât în zonele de la periferie. Potrivit ministrului finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, aceste două propuneri au fost făcute de către asociaţiile primarilor la Ministerul Administraţiei şi Internelor, urmând ca mâine, în Guvern, să se ia o decizie în privinţa taxelor locale.
UPDATE. Gheorghe Ialomiţianu a precizat, astăzi, la o conferinţă de presă, că există două propuneri venite de la asociaţiile primarilor: una vizează eliminarea pafonului de 20% prevăzut în Codul fiscal pentru libertatea autorităţilor locale de a majora impozitele şi taxele e locale, iar cea de-a doua se referă la stabilirea unor criterii clare ce ar permite majorarea diferenţiată a taxelor şi impozitelor locale în funcţie de nivelul de dezvoltare a zonei şi de "puterea de plată a contribuabililor".
Ministrul a precizat că nu există posibilitatea ca taxele să fie majorate cu 50% anul viitor, deoarece Ministerul Justiţiei spune că "nu este posibil să lăsăm libertate toală autorităţilor locale" în stabilirea taxelor şi impozitelor locale, astfel încălcându-se Constituţia.
Astfel, mâine, în şedinţa de Guvern, reprezentanţii Ministerului de Interne vor prezenta punctul de vedere al autorităţilor locale, iar Ministerul Finanţelor va susţine varianta introducerii criteriilor privind majorarea diferenţiată în funcţie de zonă şi de veniturile contribuabililor.
Taxele locale, pericol să crească cu 50%
"Sunt discuţii legate de a elimina acea posibilitate de a majora taxele şi impozitele locale cu 20%. Mulţi primari doresc să majoreze cu mai mult. Avem discuţii cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şli cu autorităţile locale să modificăm acel articol care ar permite autorităţilor locale să majoreze cu 20%. Unii vorbesc să modificăm acel procent la 50%, pentru că sunt localităţi unde oamenii ar plăti mai mult", a precizat şeful Finanţelor, într-un interviu pentru TVR INFO.
El spune că, deşi considerăm că avem taxe locale mici, nici nu încercăm să rezolvăm această problemă: "Se consideră că impozitele şi taxele sunt foarte mici. Dar nici nu vrem să lăsăm liber primarilor să mărească impozitele şi taxele". Ministrul a admis, însă, "că sunt şi persoane care nu pot să-şi permită impozite şi taxe mai mari".
Taxe diferite, în funcţie de lux
Potrivit lui Ialomiţianu, în prezenta au loc discuţii: "Este o variantă să lăsăm primăriile să majoreze la 50%, dar trebuie să impunem criterii stricte, să ţină seama de capacitatea de plată a contribuabililor, de nivelul de dezvoltare a zonei".
Ministrul de finanţe spune că "nu orice regiune va putea să-şi mărească taxele". În aceste condiţii, "chiar mergem pe zone sau pe cartiere în cadrul unei localităţi. Adică, dacă într-un municipiu consiliul local decide să majoreze, să zicem, cu 20% sau cu 30%, să poată s-o facă diferenţiat, pe anumite zone, că sunt zone mai bogate, sunt zone mai sărace, sunt zone de vile". Asta înseamnă să existe mai multă flexibilitate la nivelul fiecărei localităţi privind procentul de majorare, a explicat oficialul.
Altfel spus, de exemplu, dacă această strategie ar fi aplicată municipiului Bucureşti, ar însemna că impozitele ar putea fi majorate mai mult în cartierul Primăverii, iar la periferii creşterea impozitelor să fie mai mică.