Impozitul pentru un apartament în București a crescut la un nivel uriaș în 2024

Sursa foto: Arhiva EVZ

În 2024, proprietarii sunt nevoiți să plătească un impozit mult mai mare față de 2023, creșterea fiind de 13,8%. Astfel, proprietarii unui apartament de 3 camere din București, situat în centru, trebuie să plătească un impozit mai mare de 330 de lei. Pentru același tip de apartament, în 2023, impozitul a fost de 292 de lei. Este vorba de o majorare de aproximativ 40 de lei.

Impozit mai mare în 2024

În 2023, economiștii au anunțat o creștere a taxelor în 2024 pentru clădirile rezidențiale, terenuri sau mașini sub 12 tone. Impozitele n-au crescut doar în București, ci și în alte orașe. Consiliile locale din Cluj-Napoca, Arad sau Pitești au fost de acord cu o creștere de aproape 14 procente. Românii care au achitat impozitul până la data de 31 martie 2024 au beneficiat de o reducere de 10% a sumei.

Sursa foto: pixabay.com

Ce spun analiștii

Adrian Negrescu, analist economic, a declarat că această creștere a taxelor și impozitelor în 2024 îi ajută primarii care au nevoie de bani în cadrul proiectelor electorale.

„Primăriile au nevoie de bani care de aer, în condițiile în care peste 80% dintre ele au bugete de salarii mai mari decât încasările din taxe si impozite. Creșterea taxelor cu rata inflației, 13,8%, vine ca o mană cerească în condițiile în care primarii se vor angrena anul viitor și într-o serie de proiecte electorale.”, a declarat Adrian Negrescu, la finalul anului trecut, potrivit Capital.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Impozitul va crește și în 2025

Impozitul pe proprietate se va majora și mai mult în anul 2025. Românii care dețin pe numele lor locuințe vor plăti chiar și de trei ori mai mult față de cât achită în prezent. Astfel, impozitul se calculează în funcție de suprafața locuinței și va fi de minimum 0, 1% din valoarea clădirii rezidențiale. Conform normelor care se vor aplica în anul 2025, vor crește taxele și taxele pentru clădirile rezidențiale, terenuri și mașini sub 12 tone.

Măsura va aduce mai mulţi bani la bugetele locale. Anul trecut, administraţiile locale au avut venituri de 130 de miliarde de lei, din care doar 8 miliarde din impozitele pe proprietăti.