Implementarea 5G va dinamiza piața forței de muncă din România

În ultima perioadă mai toate statele lumii discută despre restartarea producției la nivelul fiecărei țări. România nu face nici ea excepție, iar talentele plecate la muncă în străinătate sunt interesate să revină în țară.

Implementarea tehnologiei 5G se presupune că va genera 250 de mii de noi locuri de muncă în domenii diverse, domenii care pot fi afectate în mod pozitiv de viitoarea digitalizare despre care vorbim de câțiva ani. Pe de o parte, România duce lipsa oamenilor specializați în domeniul IT, dar pe de altă parte, nici nu face progrese semnificative în implementarea noilor tehnologii disponibile la nivel mondial.

Toate job-urile care vor fi disponibile odată cu implementarea tehnologiei 5G vor începe să fie ocupate de tinerele talente, oriunde s-ar afla, iar dacă România își dorește să atragă tinerii plecați din țară, cel mai probabil va trebui să ia măsuri imediate.

Giganții din industria IT&C prezenți în România continuă să angajeze specialiști, iar salariile din domeniu sunt în continuare printre cele mai mari din țară. Toți aceștia generează nu doar locuri de muncă directe, dar și indirecte, prin rețele de parteneri, distribuitori, furnizori etc. Diverse companii prezente pe piața din România au angajat specialiști IT chiar și în plină criză Covid-19, iar acest lucru a ajutat piața forței de muncă să nu se prăbușească.

Când discutăm, însă, despre posibilitatea excluderii unor companii din piață, lucrurile stau diferit, iar semnalele nu sunt pozitive nici pentru mediul de afaceri, dar nici pentru angajați.

Oficialii Huawei spun că, după licitația pentru 5G, dacă compania poate menține cota de piață iar Guvernul României va menține elementele de piață liberă pentru toată lumea, compania este interesată să aibă și mai mulți angajați. De altfel, România este a doua țară ca număr de angajați pe care compania îi are în Uniunea Europeană, după Germania, vorbind de peste 2.000 de locuri de muncă directe. Din această perspectivă, se poate spune că, pentru Huawei, România este unul dintre cei mai importanți piloni din UE.

Articol realizat cu sprijinul Huawei Romania