Împădurirea României costă miliarde de euro

Romsilva are în plan să acceseze până în 2013 fonduri UE de 150 de milioane euro pentru investiţii în drumurile forestiere şi alte 70 de milioane pentru cele 22 de parcuri naturale din administrare.

Totodată, noul şef al Regiei Naţionale a Pădurilor vrea să crească suprafaţa împădurită a României cu peste 3%. Pe termen lung, până în 2035, reprezentanţii Romsilva vor să crească suprafaţa împădurită a ţării cu alte 2 milioane de hectare.

După ce au început retrocedările în 1993 s-au defrişat peste 800.000 de hectare. Pentru realizarea acestui program este nevoie anual de aproximativ 250 de milioane de euro.

„Am identificat deja 10.600 de hectare care pot fi î mpădurite şi, din toamnă, se vor adăuga alte suprafeţe din afara fondului forestier. Există mai multe proiecte de hotărâri de guvern prin care trec în administrarea RNP 7.000 de hectare de terenuri degradate“, a spus directorul general adjunct al Romsilva, Gheorghe Nichiforel.

1.000 de oameni concediaţi

RNP va disponibiliza în acest an aproximativ 1.000 de angajaţi, după ce mai multe suprafeţe forestiere au fost retrocedate, iar anumite activităţi au fost reorganizate. „Măcar de-ar fi numai 1.000. S-ar putea să fie şi mai mulţi“, a spus directorul general al Romsilva, Florin Munteanu.   Potrivit acestuia, există un act normativ cu privire la prelungirea pentru încă doi ani a unei legi care prevede măsuri sociale pentru angajaţii disponibilizaţi. Nota de fundamentare a proiectului arată că numărul total de salariaţi care vor fi disponibilizaţi prin concedieri colective va fi redus de la peste 7.000, cât era iniţiat estimat, la peste 4.200. Peste 1.800 de salariaţi urmează să fie concediaţi în 2009 şi 2010, până la finalizarea restituirii pădurilor către foştii proprietari.