Imobiliarii se bat în oferte de creditare

În goană după clienţi, dezvoltatorii imobiliari încearcă să-şi atragă simpatizanţi oferind condiţii de plată cât mai variate.

De obicei însă, aceste artificii, care par convenabile la început, urcă semnificativ preţul odată cu plăţile finale, aproape la fel ca ofertele de credit cu avans zero.

Dezvoltatorii pentru segmentele mediu plus şi lux mizează pe plata în tranşe. Adică 10-25% la început, odată cu semnarea precontractului, alte 25% după şase luni şi tot aşa până la finalizare. Acest lucru îi poate pune în dificultate pe clienţii care achiziţionează locuinţele prin credit ipotecar, aceştia fiind în imposibilitatea de a plăti tranşele intermediare.

O variantă din ce în ce mai întâlnită este cea în două etape. „În cazul a două dintre proiectele noastre, condiţiile standard de plată sunt 15% avans la precontract şi 85% la contractul final“, spune Irina Petrescu, partener ESOP Consulting.

Pentru locuinţele destinate clasei medii, varianta cel mai des practicată este 25% avans la precontract şi restul, de 75%, la contractul final. Opţiunile de plată în tranşe lunare sau de avans mai mic, de 10%, au fost destul de rare până în prezent, căci dezvoltatorul se expune unui risc mai mare: „Clientul se poate răzgândi mai uşor înainte de semnarea contractului final sau clientul care nu are nici măcar un 20-25% pentru avans s-ar putea să nu poată obţine, în final, finanţare“, susţine Irina Petrescu. Finanţările se pot obţine, de regulă, de la aceeaşi bancă pe care se bazează şi dezvoltatorul imobiliar. Un avans mic la precontract, de 5-10%, şi întreaga sumă să fie plătită la final este una dintre variantele adresate celor care nu dispun de cei 25%.

Avantajul cumpărătorului: poate opta pentru finanţare de la orice bancă, fără a fi limitat la cea finanţatoare. Dezavantajul este însă că, de cele mai multe ori, această opţiune aduce cu sine o creştere a preţului. Pentru a evita acest lucru, singura soluţie este să plăteşti de prima dată cât mai mult.

„Cel mai convenabil este să dispui de toată suma odată sau cel puţin de 90% din ea, pentru a putea negocia. Dacă nu este cazul, e bine să plăteşti la început cât mai mult şi să-ţi rămână cât mai puţin la sfârşit“, e de părere Călin Clinciu, director de dezvoltare la agenţia Euroest.