Imobiliare. Zonele din apropierea marilor oraşe sunt din ce în ce mai căutate. Aici sunt prețuri mai mici, spații mai mari, dar și multă liniște. În comunele de lângă marile orașe s-au făcut magazine, școli private, grădinițe, dar și multe restaurante.
Schimbări mari în imobiliare
„Oferta rezidenţială din periurban s-a dezvoltat treptat ca alternativă de locuire, iniţial la numărul limitat de case din interiorul oraşului, pentru a atinge punctul culminant în pandemie când a început să rivalizeze cu apartamentele pe segmentul familiilor cu copii. De atunci, aceasta s-a diversificat, incluzând astăzi case individuale, duplexuri, triplexuri sau case înşiruite. Dacă avantajul iniţial al ofertei în periurban a fost spaţiul, astăzi vorbim tot mai mult de preţuri comparabile cu cele ale apartamentelor noi cu 3 şi 4 camere situate în oraş.
De remarcat este, totodată, faptul că noile aglomeraţii periurbane atrag după sine o serie de investiţii precum şcoli private şi grădiniţe, centre comerciale sau mari retaileri, iar în anumite cazuri autorităţile contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport în comun sau la amenajarea pistelor pentru biciclete. Avem astăzi în periurban comune cu zeci de mii de locuitori, celebre fiind Floreşti lângă Cluj, Giroc şi Dumbrăviţa lângă Timişoara, ecosisteme întregi care tind să devină o alternativă viabilă pentru oraşul de 15 minute”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Cele mai scumpe case de vânzare
Cele mai scumpe case de vânzare sunt la marginea oraşului Cluj-Napoca şi în imediata apropiere a Bucureştiului. Singurele două localităţi unde metrul pătrat se vinde cu preţuri ce depăşesc pragul de 2.000 de euro sunt Feleacu şi Sălicea, ambele din judeţul Cluj. Anul trecut, prețurile erau de 1.900 euro/mp.
Cei care vor să se mute la marginea Capitalei plătesc cel mai mult pentru proprietăţile situate în nordul oraşului, în Voluntari. Similar, casele cele mai scumpe pot fi găsite în nordul Timişoarei, în Dumbrăviţa, în timp ce în cazul Braşovului găsim locuinţe la cele mai mari preţuri în Cristian.
Prețuri mici sunt în apropierea Braşovului, în special în Codlea. Aici, metrul pătrat se vinde cu un preţ mai mic de 1.000 de euro. O alternativă pentru cei cu bugete reduse poate fi şi Tărlungeni.
Cumpărătorii care vor să se mute la casă lângă Timişoara pot alege Sânmihaiu Român sau Remetea Mare. Anul trecut, existau mai multe variante ieftine pentru cei care îţi doreau o proprietate la marginea oraşului de pe Bega.
Cele mai scumpe case vechi, construite înainte de 2020, pot fi găsite în Feleacu (Cluj). Preţul mediu solicitat pentru aceste proprietăţi ajunge la 2.457 euro/mp. Cele mai scumpe case noi, finalizate începând cu 2020, pot fi găsite în Sălicea (Cluj). Proprietarii le scot la vânzare cu un preţ mediu de 1.955 euro/mp.
Localitatea Berceni, la mare căutare
Potrivit analizei, localitatea Berceni este la mare căutare. În primul trimestru din 2024, cei interesaţi să se mute la marginea Bucureştiului puteau alege din mai bine de 1.000 de case şi vile aflate în Berceni. Extinderea Magistralei de metrou M2 Pipera-Berceni cu încă o staţie, Tudor Arghezi, şi planurile de prelungire a acesteia cu încă trei staţii în comuna Berceni fac din această zonă una atractivă în ochii potenţialilor cumpărători. În prezent sunt 14.000 de locuitori în comuna Berceni.
Topul naţional în materie de ofertă de case şi vile localizate în zonele periurbane ale marilor oraşe este dominat de localităţile din jurul Bucureştiului. Şapte din primele 10 poziţii sunt ocupate de acestea. Potrivit datelor Imobiliare.ro, circa 3.000 de proprietăţi concentrate în sudul, vestul şi nordul oraşului au fost disponibile în piaţă în primul trimestru.
Sunt doar trei excepţii - două localităţi de pe raza judeţului Timiş şi una din judeţul Cluj. Judeţul Timiş este reprezentat de Moşniţa Nouă - care ocupă chiar poziţia secundă în clasament cu aproape 770 de proprietăţi, şi Dumbrăviţa - care se clasează pe locul al patrulea cu circa 630 de proprietăţi. Aceleaşi localităţi se găseau în top 10 şi anul trecut, poziţiile lor erau însă inversate.
Și Săcele este în topuri
Judeţul Cluj este reprezentat, de pe locul 8, de Floreşti care de-a lungul ultimilor ani s-a dezvoltat mult. Cererea a crescut și în Dumbrăviţa comparativ cu anul trecut, în timp ce interesul pentru casele scoase la vânzare în Moşniţa Nouă a scăzut uşor la începutul lui 2024. Cea mai mare cerere a fost înregistrată, însă, la începutul lui 2024 în Săcele, oraş care ocupă locul al patrulea în materie de preţuri, cu o medie ce se situează în jurul valorii de 1.238 euro/mp. Tot în Săcele întâlnim a treia cea mai variată ofertă, numărul caselor disponibile pe piaţă fiind însă mai mic decât în 2023.
Moşniţa Nouă se află pe locul 8 la nivel naţional în această privinţă, iar preţul mediu pe care îl găsesc aici cei care îşi caută o casă ajunge la 1.411 euro/mp, în creştere faţă de anul trecut când proprietarii solicitau suma de 1.358 euro/mp pentru locuinţele scoase la vânzare.