IMOBILIARE: Ce se va întâmpla cu prețurile caselor în următoarea perioadă
- Departamentul Economic
- 21 noiembrie 2015, 18:04
În ultimii șase ani livrările de locuințe noi au reprezentat doar 7% din fondul locativ modern, adică locuințe care au baia în interior și sunt racordate la termoficare sau dispun de centrală proprie, conform unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Real Time, citat de Agerpres.
În ultimii 6 ani, respectiv în perioada 2009-2014, au fost livrate 290.000 de locuințe la nivel național, adică 60.000 de unități pe an, reprezentând doar 7% din acest fond al locuințelor moderne.
Potrivit statisticilor, doar 44% (3,755 milioane locuințe) din fondul locativ la nivel național (8,450 milioane de unități) reprezintă stocul efectiv de locuințe moderne. În București situația este diferită în ceea ce privește fondul de locuințe moderne. Acestea reprezintă 91% (734.190) din stocul total de locuințe (803.794). În perioada 2009-2014, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, au fost livrate 15.287 unități, adică aproximativ 2% din fondul total.
După estimările studiului RealTime, aceste cifre nu reprezintă o explozie a pieței rezidențiale, ci mai degrabă un ritm foarte scăzut de construire, comparativ cu situația unei capitale europene.
„În acest moment, prețurile pot fi considerate ușor stabilizate, ba chiar putem spune ca există o tendință de creștere, în special pentru locuințele ce se mulează pe cererile preponderente ale consumatorilor, mai exact siguranța calității și a construcției, o compartimentare inteligentă, adaptată nevoilor și tendințelor actuale și un raport dimensiune-preț cat mai satisfăcător”, spune Cristina Roșca, managing partner RealTime.
Specialiștii din piață se așteaptă la creșteri de costuri pe piața construcțiilor, ceea ce se va răsfrânge în prețul de vânzare. Acest efect, la nivelul prețului total, incluzând TVA, va fi, cred experții imobiliari, ușor atenuat de modificările Codului fiscal, aplicabile din ianuarie 2016.