Majorarea dobânzilor şi a unor comisioane operată de bănci din cauza crizei financiare externe şi a creşterii dobânzilor pe piaţa interbancară pune în mare dificultate funcţionarea multor întreprinderi mici şi mijlocii.
Multe firme care au contractat credite pentru a obţine fonduri europene s-au trezit peste noapte cu rate mai mari. Pentru a nu risca pierde banii europeni IMM-urile solicită Guvernului să plătească diferenţa de dobânzi. Adică, creşterea ratelor să fie achitată din banii publici. „Trebuie ca la toate proiectele din fonduri structurale Guvernul să finanţeze diferenţa de dobânzi. Fără o implicare a statului, 90% din proiectele finanţabile nu vor mai fi realizate”, a declarat, ieri, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul premierii firmelor prezente în Topul naţional al firmelor private din România.
Firme mici de top
Potrivit clasamentului naţional al firmelor private, întocmit de reprezentanţii CNIPMMR după datele privind profitul brut realizat anul trecut, cea mai profitabilă microîntreprindere este sucursala unei companii din Grecia, Pantechniki SA Atena Grecia sucursala România, cu sediul în Bucureşti, care a realizat un profit de 13,37 milioane de lei (peste 4 milioane de euro). Cel mai mare profit din categoria întreprinderilor mici a fost realizat de Pom Service SRL din Braşov: 47,7 milioane de lei (14,29 milioane de euro). La firme de dimensiuni mijlocii capul de listă este Sodexho Pass – România SRL, cu sediul în Capitală, care a încheiat anul trecut cu un profit brut de 51,8 milioane de lei (15,5 milioane de euro).
Cel mai mare profit în rândul companiilor nou înfiinţate a fost obţinut de compania de construcţii Goldbeck SRL din Bucureşti, 41,6 milioane de lei (12,47 milioane de euro).
Peste 99% din societăţi sunt IMM-uri
Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, anul trecut în România funcţionau aproximativ 617.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, cu aproape 10% mai multe decât în 2006. Din numărul total de societăţi de anul trecut, 99,68% sunt IMM-uri, doar restul fiind companii de dimensiuni mari. Totuşi, cele mari au realizat peste 42% din totalul cifrei de afaceri de anul trecut. IMM-urile au obţinut aproape 60% din profitul realizat în 2007, restul revenindu-le marilor companii. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, peste 66% lucrează în întreprinderile mici şi mijlocii.