Imigrantii din UE muncesc de 26 de miliarde de euro

Emigrantii care lucreaza pe teritoriul UE au trimis in 2006, in tarile de provenienta, 26 de miliarde de euro, cu 13% mai mult decat in anul precedent, cea mai importanta sursa a trimiterilor de numerar fiind Spania, potrivit Eurostat.

La calcularea acestei sume, Eurostat a inclus atat fluxurile de numerar catre statele membre ale comunitatii europene, printre care Romania si Bulgaria, cat si trimiterile catre alte tari. Studiul Eurostat arata ca sumele trimise catre statele comunitare au cumulat 6,8 miliarde de euro, reprezentand o treime din total, in timp ce diferenta de bani, de 19,2 miliarde de euro, a fost expediata catre tarile care nu fac parte din blocul european.

Spania, Marea Britanie, Italia, Germania si Franta sunt sursele celor mai mari trimiteri de numerar la nivelul UE, acoperind peste 85% din total. In afara teritoriului UE, principalele destinatii ale fluxurilor de numerar au fost statele europene din afara blocului comunitar, Africa de Nord, regiunea de sud a Africii si America Latina.

Europenii nu se sperie de imigranti Studiul Eurostat a fost completat de un sondaj de opinie, care arata ca locuitorii statelor europene vizate de valurile de imigranti nu se sperie prea usor de acest fenomen. Conform sondajului TNS Sofres, publicat ieri de „Le Figaro”, numarul francezilor care cred ca imigratia este „mai degraba o amenintare”, 24%, este aproape egal cu al celor care spun ca este un fenomen pozitiv pentru tara lor - 25%. In acelasi timp, numai 23% dintre spanioli apreciaza ca imigratia constituie o amenintare, la fel ca 29% dintre italieni si 23% dintre germani.

In acelasi timp insa, imigratia este calificata drept un fapt pozitiv de 33% dintre italieni, 32% dintre britanici si 27% dintre germani. Printre problemele cele mai importante care trebuie rezolvate in materie de imigratie, francezii si germanii pun pe primul loc integrismul religios.