Atunci când s-au hotărât să intre în afaceri cu mâncare, mulţi patroni de restaurante şi-au spus că trebuie să vină cu o idee nouă, nemaivăzută, nemaiîntâlnită şi neapărat excentrică.
Aşa au apărut în lume restaurantul în formă de sicriu, cina la 50 de metri în aer, castronul în formă de WC sau locul în care ospătarii şi restul angajaţilor sunt toţi liliputani. Avionul restaurant
În Taipei, Taiwan, poţi mânca în avion. Diferenţa faţă de o aeronavă obişnuită este că nu trebuie să-ţi iei bilet, să te grăbeşti ca să nu o pierzi şi nici să-ţi pui centură de siguranţă la decolare şi la aterizare. Avionul rămâne pe pământ. Servirea este făcută ca în orice cursă aeriană, de stewardese îmbrăcate în uniforme. "Pasagerii" pot sta la "clasa I", "clasa bussines" sau la "clasa economică". În medie, un meniu complet costă în jur de 300 de dolari. Un prânz de neuitat în biserică
În Christon Cafe, din Tokyo, iei masa printre crucifixe şi icoane. Restaurantul cu temă religioasă e o combinaţie între o biserică catolică, un club şi multe elemente arhitecturale gotice.
Cină la înălţime
Dinner in The Sky, un tip de restaurant care îţi oferă ocazia să mănânci la peste 40 de metri în aer, e un concept care a făcut înconjurul lumii. În luna mai a ajuns şi în România. La masa amplasată pe o platformă ridicată cu o macara pot sta 22 de persone. O petrecere costă peste 16.000 de euro.
Liliputanii au restaurant
În Manila, liliputanii şi-au deschis restaurant. Nu doar pentru ei, pentru toată lumea. Doar că toţi angajaţii sunt pitici: bucătarii, barmanul şi servitorii. Cei de la Hobbit House spun că singurele lucruri mari sunt porţiile.
Injecţia de sos şi perfuzia cu vin
Tacâmurile sunt un forceps şi un bisturiu. Sosul este servit la seringă, iar pizza este adusă de asistente îmbracate în halate. Letonii şi-au deschis un restaurant în care eşti tratat la masă exact ca într-un spital. "Doctorii" de la bar fac coktail la eprubetă, iar un cvartet de coarde compus din infirmiere îţi cântă de sănătate la masă. La alegere, poţi mânca în salonul pentru bolnavi, la masa dentistului sau pe masa de operaţie.
Autobuzul cu friptură de pui
Săptămâna trecută, pe străzile din San Francisco a apărut la semafor autobuzul restaurant, Le Truc. Un Ford şcolar vechi din 1989 a fost reamenajat cu mese, bar şi o mini - bucătărie. Pe cele două canapele încap comod aproximativ 12 persoane. Comanda se face afară şi apoi clientul intră în maşină şi aşteaptă mâncarea.
Sora 13 face mâncare la New York
La New York, poţi mânca în casele luptătorilor ninja. În restaurant sunt amenajate străduţe ca în celebrele filme cu Sora 13, chelneriţele sunt îmbracate în chimonouri negre şi folosesc săbii pentru a aranja mâncare în farfurii. Atenţie, când eşti servit, chelnerii strigă la masă. Bineînţeles, în spiritul luptelor ninja.
Castronul model WC
Lui Wang Zi-Weim, un fost bancher, i-a venit ideea să-şi deschidă un restaurant cu o temă extrem de inedită - vasul de WC. Astfel a apărut Modern Toilet, un lanţ de restaurante care se întinde în Taiwan, Hong King şi Japonia şi unde se serveşte totul la closet. Gustările şi toate preparatele se mânâncă din veselă care imită WC-urile, iar scaunele au aceeaşi inspiraţie.
Borş ucrainean în sicriu
Un ucrainean s-a gândit să exploateze moartea şi a deschis "o afacere rece", un restaurant construit în formă de sicriu. Eternity din Truskavets nu are ferestre, pereţii sunt negri, iar sicriele şi coroanele de flori au înlocuit tablourile. Clienţii care s-au îndrăgostit de borşul bucătarului îi pot depune, în semn de recunoştinţă, o coroană de flori direct la serviciu - "Nu te vom uita niciodată".
Sub apă Ithaa este un restaurant construit în apropierea Insulelor Maldive, în Oceanul Indian, la cinci metri sub nivelul mării. Are forma unui acvariu cu o panoramă de 270 de grade şi o capacitate de 12 locuri. Restaurantul poate fi închiriat pentru sume care pornesc de la 10.000 de euro.