ORAȘUL FANTOMĂ care îți dă fiori! Are 732 de castele părăsite și pare desprins din filmele de groază. VIDEO

Sursa: https://www.dezeen.com/

Clădiri identice bizare, în stil Disneyland, au fost construite în Turcia, dar au fost abandonate. Burj Al Babas este un complex de locuințe de 200 de milioane de dolari, situat lângă Mudurnu, în nord-vestul Turciei, la jumătatea distanței dintre Istanbul și Ankara.

Când dezvoltatorii, Sarot Property Group, au început să aibă dificultăți financiare provocate de recesiune în 2018, sutele de vile în stil castel au fost abandonate, la mijlocul construcției. Iar unele dintre vânzări au trebuit anulate, a declarat pentru AFP vicepreședintele lui Sarot, Mezher Yerdelen.

Orașul care este alcătuit din mai multe castele în stil Disneyland , este acum abandonat chiar și după ce a fost promovat ca o dezvoltare de lux de ani de zile. Locul trebuia să aibă până la 732 de vile cu trei etaje, care costă 200 de milioane de dolari. Dar astăzi, orașul poartă un aspect pustiu și aproape înfricoșător.

Președintele Grupului Sarot, Mehmet Emin Yerdelen, a declarat pentru Daily News : „Nu am putut primi creanțe de aproximativ 7,5 milioane de dolari (5.585.662 lire sterline) pentru vilele pe care le-am vândut țărilor din Golf.  Am solicitat protecția falimentului, dar instanța a decis falimentul. Vom face apel la hotărâre.

Proprietățile au fost proiectate de Sarot Group cu turele gotice, ferestre mari și balcoane. Grupul spera că proiectul va atrage familii bogate din Golf și turiști care vor fi gata să cumpere proprietățile rapid. Burj Al Babas, situat lângă Mudurnu și la 200 de kilometri de Istanbul, în centrul țării, a fost proiectat ca o așezare de lux cu 732 de vile cu trei etaje, care au costat 200 de milioane de dolari.
Pe lângă casele elegante, Grupul Sarot avea de asemenea planuri de a construi un cinematograf, un centru comercial și complexe sportive în oraș. Totul părea în regulă după ce a început construcția în 2014, iar casele au fost vândute la prețuri cuprinse între 370.000 USD (275.574 GBP) și 530.000 USD (394.741 GBP).

Jumătate din proprietăți s-au vândut în avans. Dar vânzările au început să scadă grav în 2018

Pe hârtie planul arăta bine, așa că s-a trecut la construcția minunatelor vile, sau mai bine spus, minunatelor castele. Este un oraș mistic, desprins parcă din basmele cu zâne și prinți. Vilele luxoase sunt identice și proiectul per ansamblu are o priveliște mirifică, însă ceva nu a mers conform planului. Cele 732 de locuințe nu au și proprietari, orașul fiind acum unul fantomă, unde nimeni nu locuiește.

Astăzi, până la 530 de case pe jumătate construite sunt lăsate fără nicio pază. Președintele Grupului Sarot, Mehmet Emin Yerdelen, a dat vina pe colapsul proiectului celor care au refuzat să plătească pentru casele cumpărate.

Doi frați, Mezher și Mehmet Yerdelen și-au propus să construiască un oraș mirific, a cărui case să fie inspirate din lumea Disney. Satul de lux era gândit ca o atracție pentru oamenii bogați din Orientul Mijlociu și servea drept stațiune spa. Clima mediteraneană, izvoarele termale din zonă și peisajul pitoresc aveau să atragă turiștii ca un magnet. Cele 732 de vile sunt aproape identice, fiind proiectate după Castelul Chenonceau din Valea Loarei din Franța. Întreaga construcție a fost estimată la prețul de aproximativ 200 de milioane de dolari, iar lucrările au începutul în 2014. Astăzi, orașul abandonat a devenit o atracție turistică, unde mulți oameni doresc să verifice satul.

Orașul-fantomă nu a fost locuit niciodată

Mai avem 250 de vile finalizate și gata de vânzare. Vânzarea a doar 100 dintre ele ar fi suficientă pentru a achita datoriile și a finaliza proiectul. Credem că vom depăși criza în patru sau cinci luni. Plănuim să deschidem localul parțial în 2019, a declarat Mehmet Emin Yerdelen.

Frații Yerdelen au făcut o reclamă atât de bună noului complex încât au reușit să vândă aproximativ jumătate din vile înainte ca lucrările de construcție să înceapă. În 2014, peste 2.500 de muncitori au fost angajați să realizeze construcția tuturor celor 732 de case.

De la un plan măreț și plin de succes, Burj Al Babas a ajuns un oraș fantomă, vizitat de turiștii dornici de astfel de experiențe. Poate vă întrebați de ce alți dezvoltatori nu duc la capăt această idee. Frații Yerdelen nu au renunțat la visul lor și speră că vor putea să vadă cartierul plin de oameni și culoare. Firma lor este în faliment, iar pentru nici jumătate de complex aceștia au plătit peste 200 de milioane de dolari.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a încurajat construcția considerând că vor fi multe locuri de muncă şi un motor al economiei turcești

Oficialul vedea în acest proiect o creștere a economiei țării, dar și mai multe locuri de muncă. Din păcate, prăbușirea lirei turcească nu a distrus doar speranțele celor doi frați, ci și a autorităților. Interesat de acest proiect, Erdoğan a încercat să îi ajute pe frații Yerdelen, așa că în 2018 a încurajat cetățenii străini să vină în Turcia, relaxând cerințele financiare. Această mișcare avea să dubleze investițiile pe piața imobiliară și ar fi putut crește numărul de persoane interesate de o vilă în complexul de lux, scrie CNN